Wordt de Filevrije Dag een succes?

Op donderdag 9 oktober 2008 is Nederland filevrij. Tenminste, als genoeg mensen op hetzelfde moment niet in de auto stappen en meedoen aan de actie van de 125-jarige ANWB. Meer dan 100 werkgevers en organisaties doen met hun werknemers mee door slimmer te reizen. De ANWB wil op de Nationale Filevrije Dag het aantal kilometers file terugbrengen naar nul. Als we niets doen, staat er donderdag zo’n 250 kilometer file in de ochtendspits en 300 in de avondspits. Dinsdagen en donderdagen in oktober en november zijn de dagen met de hoogste filedruk. Om op nul uit te komen, moeten 80 tot 100 duizend filerijders meedoen aan de actie. Of dat lukt, hangt helemaal af van het gedrag van de automobilist.
Zie ook ‘Filevrije dag valt tegen‘.

Zo’n 80 duizend mensen reageerden op de website: 8% vertrekt later, 18% eerder, 17% werkt thuis, 23% neemt het openbaar vervoer en 34% heeft andere suggesties, zoals: carpoolen, samen een bus huren of in de buurt van de werkplek slapen. Het is niet duidelijk of die mensen normaal ook in de file staan. Misschien rijden die altijd al met de trein. En misschien gaan uitgerekend op deze dag mensen rijden, die normaal niet met de auto gaan, omdat ze het te druk op de weg vinden. TNO gaat de effecten van de dag meten.     

Forenzen willen best thuis werken, maar werkgevers zien dat vaak niet zitten. ABN Amro opent Dialogues Ports: speciaal ingerichte werkplekken in leegstaande gebouwen van De Bank, voor mensen die een werkplek dicht bij huis zoeken. Donderdag gaan vestigingen open in Amsterdam, Rotterdam, Purmerend en Woerden. Driehonderd medewerkers van de Rabobank stappen op de motor. Bij Athlon Car Lease en de ANWB kunnen medewerkers overnachten op een speciaal ingerichte camping bij het bedrijf. De NS laat iedere tien minuten een trein rijden in de ochtend -en avondspits op het traject Ede – Amsterdam Zuid. Reizigers die vóór 07.00 uur op station Bijlmer of Amsterdam Zuid aankomen, krijgen gratis ontbijt. Op CS Utrecht creëert de NS in de centrale stationshal een vergaderruimte.

 

Lees ook:Filevrije dag valt tegen
Lees ook:Herfstvakantie begint met drukke avondspits
Lees ook:Den Haag uitgestorven, uitzonderlijk rustige ochtendspits
Lees ook:Stormpool-file naar Utrecht Centraal
Lees ook:Nederland in de greep van noodweer – drukste avondspits van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>