Herdenking slavernijverleden Amsterdam

Voor het eerst vond in de hoofdstad een officiële herdenking plaats om stil te staan bij onze eigen rol in de geschiedenis van de slavernij (2013: klik hier). Zo’n 850 mensen namen maandagavond op het Surinameplein in Amsterdam twee minuten stilte in acht om het slavernijverleden te herdenken. Dinsdag was in Amsterdam de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën: 145 jaar geleden.

 

Bij het Nationale Slavenmonument in het Oosterpark hielden premier Balkenende en burgemeester Cohen een toespraak. Amsterdam bezat ruim eenderde van de aandelen van de West Indische Compagnie (WIC), de zich bezighield met slavenhandel. In de hoofdstad stonden meerdere kantoren van de WIC. De bekendste gebouwen die ooit eigendom van de WIC waren, zijn het West-Indisch Huis en het Paleis op de Dam.

Lees ook:Keti Koti Festival 2015 in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2010 in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zaterdag 1 juli: Keti Koti Festival Amsterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Herdenking slavernijverleden Amsterdam

  1. Pingback: Kwakoe Festival toch in Bijlmer | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>