Zaterdag 1 juli: Keti Koti Festival Amsterdam

Dit jaar wordt de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën herdacht op dezelfde dag als Keti Koti: op zaterdag 1 juli bij het Nationale Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Ook in Rotterdam wordt het herdacht en gevierd. Na de plechtigheid barstte het Keti Koti Festival los in het Oosterpark.

Zaterdagmiddag trok de Bigi Spikri Optocht door de hoofdstad, een kleurrijke stoet in traditionele kledij, met looporkesten en brassbands, om de afschaffing van de slavernij feestelijk te herdenken. Bigi Spikri betekent ‘grote spiegel’, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo lopen vrolijk uitgedoste mensen langs de etalages van de winkeletalages, die dienen als spiegels waarin zij zichzelf kunnen bewonderen. Het fesival biedt muziekoptredens en volop culinair genoegen.

Keti koti is Surinaams voor ‘verbroken ketenen’.  Hij symboliseert de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Nederland was er laat bij: het besluit was al in 1848 genomen, maar het parlement soebatte jarenlang over schadevergoedingen aan plantagebezitters. Het monument in het Oosterpark werd in 2002 door koningin Beatrix onthuld

Lees ook:Afschaffing slavernij en Keti Koti festival 2016 in Amsterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij en Keti Koti in Rotterdam
Lees ook:Keti Koti Festival 2015 in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij
Lees ook:Herdenking slavernijverleden Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>