Auschwitz Herdenking 2010 in Amsterdam

Zondag 31 januari 2010 vindt door de 54e keer in Amsterdam de Auschwitz Herdenking plaats met een stille tocht van de Boekmanzaal in het Stadhuis naar het monument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheim Park (2013: klik hier). Met deze herdenking wordt herdacht dat 65 jaar geleden het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd: op 27 januari 1945. Afgelopen woensdag vond wereldwijd de Holocaust Memorial Day plaats. De Boekmanzaal is vanaf 10.00 uur open; de stille tocht begint om 11.00 uur. De herdenking bij het monument begint om 11.30 uur met een toespraak van de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. Daarna In de RAI is ’s middags een lunchbijeenkomst en aansluitend begint in de Forumzaal om 15.15 uur een cultureel programma.

 

Jan Wolkers (1925-2007) maakte het monument, dat eerst op de Oosterbegraafplaats stond en sinds 1994 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels, waarin de lucht reflecteert. Volgens Wolkers symboliseren de gebroken spiegels dat de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is. Het monument staat in een historisch beladen buurt, tussen de twee Joodse synagogen aan het Jonas Daniël Meijerpein en de Hollandsche Schouwburg in. Daarvandaan werden in de Tweede Wereldoorlog de Joden naar concentratiekampen gedeporteerd. In dierentuin Artis, er schuin tegenover, zaten 250 mensen ondergedoken: ze sliepen op zondels boven de dierenkooien en overdag wandelden ze rond al ‘gewoon’ publiek tussen de bezoekers. De Duitsers zorgden goed voor de dieren: daarvan konden de onderduikers ongezien mee-eten, zonder dat de dieren tekort kwamen. Tegenover Artis staat het Verzetsmuseum.

Lees ook:Auschwitz Herdenking 2011 in Amsterdam
Lees ook:Stille tocht naar Auschwitz Monument
Lees ook:Holocaust/Auschwitz Herdenking 2012 Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>