Herdenking afschaffing slavernij

13147663_1013208808756017_8120939647798092560_oMaandag 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Zondag 30 juni is er om 18.00 uur een herdenking op het Surinameplein. Deze Amsterdamse herdenking vindt voor de 19e keer plaats. Maandag lossen militairen rond 13.00 uur 21 saluutschoten op het Marine Etablissement in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen vanaf 13.00 uur de nationale herdenking bij in het Oosterpark, waar koningin Beatrix in 2002 het Nationale Monument Slavernijverleden (zie foto) onthulde. Het werk van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries verbeeldt verleden, heden en toekomst en is een eerbetoon aan de kracht die slaven en hun nazaten hebben getoond in hun vrijheidsstrijd. Na de plechtigheid begint het Keti Koti Festival in het park, dat ieder jaar ruim 40.000 bezoekers trekt. Keti koti is Surinaams voor ‘verbroken ketenen’.

Op vier podia zijn muziek- en dansvoorstellingen, waaronder het Metropole Orkest en de Jamaicaanse reggaeband Morgan Heritage. Voorafgaand aan de herdenking trekt een bonte stoet muzikanten, bazuinkoren en dansende mensen in folklorekleding vanaf het Leidseplein naar het Oosterpark. Eerst krijgen de deelnemers een Keti koti ontbijt geserveerd door bekende Nederlanders als Job Cohen, Joop Braakhekke, Leo Blokhuis en Carin Bloemen. De NOS zendt de plechtigheid live uit op Nederland 2 (12.30-14.00 uur) en brengt vanaf 19.30 uur reportages over de hele dag. Maandagavond gaat in de Stadsschouwburg de opera Katibu di Shon (Slaaf van de meester) in première. De opera is in het Papiamento, met mezzosopraan Tania Kross in één van de hoofdrollen.

Op 1 juli 1863 werden om 6 uur ’s ochtends vanaf Fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse Antillen 21 saluutschoten afgevuurd. De westelijke koloniën vierden feest, omdat de slavernij na jaren van strijd eindelijk was afgeschaft. Nederland was daarmee een van de laatste landen. Het besluit was al in 1848 genomen, maar het duurde lang voor er een definitieve wet was aangenomen. Het parlement soebatte jarenlang over de schadevergoedingen aan de plantagebezitters. Het was niet het eerste en zeker niet het laatste issue in de 19e eeuw waarover de Kamer eindeloos delibereerde. Het document – enkele losse blaadjes die met een touwtje zijn verbonden – zijn te zien in een tentoonstelling van het nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Lees ook:Zaterdag 1 juli: Keti Koti Festival Amsterdam
Lees ook:Keti Koti Festival 2015 in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Afschaffing slavernij en Keti Koti festival 2016 in Amsterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij en Keti Koti in Rotterdam
Lees ook:Herdenking slavernijverleden Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>