Herdenking afschaffing slavernij en Keti Koti in Rotterdam

De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën wordt niet alleen in Amsterdam herdacht, maar ook in Rotterdam, op de dag vóór Keti Koti: op donderdag 30 juni legt burgemeester Aboutaleb om 19.00 uur een krans bij het slavernijmonument op de Lloydkade. Van 19.00 tot 06.00 uur vindt in de Sunclub, Schuttevarweg 512 de Kabreneti Brokodey plaats: een sacrale bijeenkomst die heilig is binnen de Winti Religie en ter nagedachtenis van de voorouders en pas overledenen.

Vrijdag 1 juli start om 11.00 uur op het Heemraardplein de Bigi Sprikri (‘grote spiegels’) optocht, met keurrijk uitgedoste deelnemers, zoals de net vrij gekomen slaven in 1863 met nieuwe kleren en schoenen door de staten liepen en zich bewonderden in de grote winkeletalages. De tocht gaat naar de Westkruiskade. Daar begint om 12.30 uur in het Wijkpark het Keti Koti Festival Rotterdam, met cultuur, muziek, lekker eten en gezellig samenzijn. Keti koti is Surinaams voor ‘verbroken ketenen’.  Hij symboliseert de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Lees ook:Zaterdag 1 juli: Keti Koti Festival Amsterdam
Lees ook:Afschaffing slavernij en Keti Koti festival 2016 in Amsterdam
Lees ook:Keti Koti Festival 2015 in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij
Lees ook:North Sea Round Town 2015 in Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>