Bierprijs breekt door 100 euro-barrière

IMG_20160518_132238De olieprijs steeg dit jaar voor het eerst boven de magische prijs van 100 euro per vat. Niet alleen olie, maar nu ook het bier. De bierprijs per fust brak dit jaar ook door de magische grens van honderd euro. Een fust is een vat met 50 liter bier. Vakblad Misset Horeca vergeleek voor het derde jaar de prijzen voor fusten van verschillende merken met elkaar. Hertog Jan rekende voor het eerst meer dan 100 euro voor een fust: € 102,21. Tweede is Brand met € 98,79 en derde Gulpener met € 95,15. Zie ook ‘Vaarwel sigaretje‘.

De gemiddelde prijs voor een fust komt op € 88,65. Daarmee ging de prijs in een jaar tijd met € 3,15 omhoog. ‘Redelijk’, schrijft het vakblad, omdat daar ook een accijnsverhoging bij inbegrepen zit. Kroegbazen betalen minder, omdat ze korting per hectoliter krijgen. Waarom de bierprijzen zo stegen, staat nergens vermeld. 

Dat er om bierprijzen een schimmige waas hangt, blijkt wel op het EK voetbal: in Oostenrijk liggen de bierprijzen in de fanzones hoger dan in die in Zwitserland. In die zones mag alleen Carlsberg bier verkocht worden, één van de hoofdsponsors van het EK. De Oostenrijkers zijn boos. Ze willen geen ‘vies Deens bier’, zeker niet als ze er ook nog veel meer voor moeten betalen dan in Zwitserland.

Lees ook:Laatste dag guldenpostzegel
Lees ook:Week van het Nederlandse Bier
Lees ook:Gevreesde en gehate wielklem is passé
Lees ook:Oranjegekte: zet buitenschermen neer!
Lees ook:Na 115 jaar valt doek voor Circus Herman Renz

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>