Oranjegekte: zet buitenschermen neer!

Nederland is dóór: waar blijven de buitenschermen? In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland staan ze op grote pleinen opgesteld en daar komen duizenden fans op af. In Amsterdam mocht de horeca tv-schermen op terrassen neerzetten, als Oranje speelde. Burgemeester Cohen zou na de groepsfase met de stedelijke bobo’s bespreken wat ze daarna zouden doen. Wat gáán ze doen? Geef toch gewoon toestemming voor grote buitenschermen! Het kan zo leuk zijn: kijk maar naar Bern: deze week ‘de grootste Nederlandstalige stad van Zwitserland’. Zie ‘Turkije-Duitsland op grote beeldschermen‘.

De inwoners van Bern bedankten de Oranjesupporters voor ‘een onvergetelijke week zonder wanklank, vol vreugde en saamhorigheid’. Voorzitter Vandenberg van de supportersvereniging: ‘Ze halen de middenstip uit het stadion en die krijgen wij als aandenken mee in een glazen kist.’ Uitbaters in andere speelsteden in Zwitserland en Oostenrijk keken jaloers naar Bern: ze moesten scheppen geld betalen om in de UEFA fanzones bier, eten en prullaria te mogen verkopen. In Klagenfurt, speelstad van de Duitsers, was sprake van een commercieel dieptepunt: daar bleef de fanzone leeg. Ondertussen maakt Basel zich op voor de kwartfinale Nederland-Rusland: er worden 60.000 tot 80.000 Oranjefans verwacht.

 

Het duurde even, maar nu valt het niet meer te ontkennen: Nederland is  gek geworden. Eerst moesten media en commercie ons wakker schudden, maar nu zijn we om. Vuilniswagens kunnen uitbundig versierde straten nog maar amper bereiken. Supermarkten varen er wel bij: die hebben tot nu toe al meer verdiend dan tijdens de piek van het WK 2006. Veel gevraagd: oranje tompouces, oranje aardappeltjes, oranjevla en oranje groente: paprika’s, sinaasappels, worteltjes en tomaten.

 

Ook sterren hebben oranjekoorts. Voor het concert van Bon Jovi op vijdag de 13e in de Amsterdam Arena was Nederland-Frankrijk op grote schermen te zien; daarna trad hij op in oranje shirt. Guus Meeuwis begon zijn concert in het Philips Stadion in Eindhoven al om 19.00 uur. Ook hier konden de fans de wedstrijd op een groot scherm zien. Meeuwis zong uit volle borst het Wilhelmus mee en toen Snijder het 4e doelpunt maakte, zette hij het nummer ‘Kedeng kedeng’ in. Frans Bauer zong aan het begin van het concert zijn hit ‘Heb je even voor mij’ in oranje shirt.

De langste kabelbaan ter wereld, de Männlichenbahn in Grindelwald, kleurt meer en meer oranje. De eigenaar verft na elk Nederlands doelpunt en liftcabine oranje. Niet omdat hij oranjefan is: het gebied is geliefd bij Nederlandse toeristen. De kabelbaan telt 230 liftjes: Oranje kan er gerust nog een paar scoren.

 

 

 

 

Lees ook:Unieke WK-stukken bij Voetbal Experience Middelburg
Lees ook:Guus Meeuwis in Philips Stadion Eindhoven: ‘Groots met een zachte G’
Lees ook:Oranjekoorts: nieuwtjes
Lees ook:EK: gemeentes, sta buitenschermen toe
Lees ook:Guus Meeuwis: ‘Groots met een zachte G’ in Philips Stadion

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Oranjegekte: zet buitenschermen neer!

  1. Pingback: Reuring: theaterfestival in Purmerend | Eropuit

  2. Pingback: Hoe ontvlucht je de oranjegekte? | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>