Oranjekoorts: nieuwtjes

Dit is een bericht uit 2008, toen de EK plaatsvond. Update over de finale van de WK 2010: klik hier.

Van échte oranjekoorts is nog niet veel te merken. De media en de commercie proberen de oranjegekte aan te wakkeren, maar op straat is nog niet veel te zien: hier en daar hangt er wat oranje spul in de wind te wapperen. Voor één op de drie Nederlanders hoeft het EK niet. Tip: neem vaantie op en ga op naar Amerika. Daar is amper interesse voor het EK en de dollar staat lekker laag. Geen bedrijf zal om de oranjegekte heen kunnen, maar volgens de ING valt het wel mee: zij zochten uit dat vanwege het EK 3% van de 57.000 werknemers vrije dagen opneemt, 4% misschien, 83% niet en 94% gaat geen vakantie verzetten. Veel werknemers hebben schoolgaande kinderen en zitten sowieso vast aan juli/augustus.
Zie ook ‘Naakt voorproefje EK in Wenen‘ en ‘Oranje zingt, Nederland swingt‘.

In Delft staan de deuren van  de kerk ‘Levend Water Delft’ maandag  open voor voetbalfans: tijdens de wedstrijden van oranje staat een bioscoopscherm opgesteld. De voorganger zegt dat voetbal mensen bij elkaar brengt. Burgemeester Cohen van Amsterdam gaf de horeca toestemming om tv-schermen op terrassen neer te zetten, máár: niet naar de straat gericht, er moet iemand bijzitten om de gasten in te gaten te houden en een half uur na de wedstrijd moet het ding uit. Het blijft trutten in Amsterdam, maar het is tenminste beter dan de vorige EK: toen mocht er helemaal niks en zaten de fans opeengepropt in de kroegen, als Nederland speelde. Prins Willem Alexander hoeft niet naar het café: maandag is hij aanwezig bij Italië-Nederland.

In het Zwitserse dorp Neuenegg bij Bern komen 4000 Oranjesupporters kamperen op een groot weiland. De Nederlandse Zwitser Teddy Wassmer nam het initiatief. Neuenegg en Flamatt zijn twee dorpen, van elkaar gescheiden door een rivier. Ze verhouden zich ten opzichte van elkaar als Vlamingen en Walen. Neuenegg is protestant: de bewoners zijn volgens de katholieke Flamatters ‘traag en sloom’. Oranje slaat letterlijk en figuurlijk een brug: Wassmer kreeg het voor elkaar dat er  een brug tussen de twee dorpen over de rivier komt. Aan ene kant staat de feesttent en aan de overkant de camping. In Interlaken komt een  Oranjecamping, vanuit Nederland opgezet. Daar gelden strenge UEFA-regels: zo mag op terrassen alleen het sponsorbier Carlsberg worden geschonken. (bron: ‘Twee Vandaag’, 5 juni)

Curaçao kleurt ook oranje. ‘Veel inwoners zijn fans van Brazilië, maar als het kampioenschap op dreef is, neemt de animo voor Oranje toe’, zegt de directeur van radiozender Dolfijn, die  de wedstrijden verslaat. De Zwitserse eigenaar van de langste kabelbaan ter wereld, de Männlichenbahn in Grindelwald, verft na ieder Nederlands doelpunt een liftcabine oranje. Niet omdat hij oranjefan is: het gebied is geliefd bij Nederlandse toeristen. De kabelbaan telt 230 liftjes: Oranje kan dus wel even scoren. Nederlandse supporters die naar Bern reizen, moeten rekening houden met urenlange vertraging aan de Zwitserse grens. Dat zegt de voorzitter van de supportersvereniging Oranje. ‘De controles zullen de komende dagen strenger worden: de Zwitsers gaan vooral buitenlandse auto’s controleren.’

Lees ook:Oudejaarsconferences aan het eind van het jaar
Lees ook:Haarlemse Honkbalweek
Lees ook:EK Vrouwenvoetbal: Rotterdam kleurt oranje
Lees ook:Schaapskudde Het Soerel op de Veluwe failliet
Lees ook:Branden zendmasten ‘absurde samenloop’

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Oranjekoorts: nieuwtjes

  1. Pingback: Bon Jovi en EK voetbal in Amsterdam Arena | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>