Nieuwtjes en gadgets rondom WK finale

Zondag is het dé dag: Nederland-Spanje. Beide landen staan voor het eerst in een WK voetbalfinale. Voor wat het waard is: de Republiek de 7 Nederlanden was het eerste land ter wereld dat onafhankelijk afdwong, na de 80-jarige oorlog tegen Spanje. De Duitse octopus Paul denkt er anders over: die heeft gekozen tégen Oranje. De inktvis in het aquarium Sea Life in Oberhausen voorspelde eerder alle wedstrijden van het Duitse elftal en zat er niet één keer naast …

 

In Sea Life Scheveningen woont  familie: octopus Pauline. Zij voorspelde nou net weer dat Oranje kampioen wordt. In Singapore woont de 13-jarige parkiet Mani: die schijnt ook dingen vooruit te kunnen zien en weet zeker dat Nederland wereldkampioen wordt. Het vogeltje voorspelde eerder al alle kwartfinales correct.  Welke dier inderdaad voorspellende gaven heeft, zal zondag blijken …

Spaanse en Nederlandse jongeren kijken samen naar de finale in de Agnes parochie in Den Haag. Dat meldt het bisdom Rotterdam. De Spaanse jongeren zijn sinds 5 juli te gast in Den Haag, als voorbereiding op de Wereldjongerendagen in 2011 in Madrid. Hooggeplaatsten volgen hun voorbeeld: Prins Willem Alexander en prinses Máxima gaan naar de finale, net als de Spaanse koningin Sophia en kroonprins Felipe. Het is nog niet zeker of koning Juan Carlos en premier Zapatero kunnen komen. Onze demissionair premier Balkenende komt wel.

 

Veel Noord-Hollanders moeten binnen kijken. Steden als Haarlem, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Schagen en Den Helder kwamen er niet uit of verboden grote buitenschermen. In Utrecht komt na een langdurige beeldschermensoap eindelijk toch een mega buitenscherm, maar wel vér uit het centrum: bij Muziekcentrum Vredenburg in Leidsche Rijn. Den Haag gaat gebukt onder hardnekkig aanhoudende relletjes na wedstrijden die het voor veel Hagenezen verpesten, want mede daardoor was een mega buitenscherm tot nu toe taboe in de Hofstad. Wat het buitenkijken ook zou kunnen verpesten, is een plotseling opkomende onweersbui.

 

De SGP kijkt zondag niet: ook voor Oranje wordt op de dag des Heeren geen uitzondering gemaakt. De CU is minder streng in de leer: André Rouvoet kijkt bijvoorbeeld wél. In Staphorst zullen geen oranje uitgedoste mensen op straat rond hossen, maar binnen zal menigeen stiekem toch de finale zien, denkt men. Een dominee in Elburg, ook een ‘bible belt-stadje’, heeft opgeroepen te bidden voor een zo snel mogelijk verlies van Oranje. Het evenement is volgens hem ‘het toppunt van wereldlijks vermaak’. Ondernemers mogen hun café deze zondag overigens opengooien, aldus een woordvoerder van de gemeente.

 

Transavia biedt reizigers de mogelijkheid hun reis om te boeken om de finale niet te hoeven missen. Het gaat om vluchten op 11 juli tussen 14.00 uur en middernacht die vóór 7 juli zijn geboekt. Bij de maandelijkse trekking van de Staatsloterij moet de Jackpot vallen, want die zit tot aan de nok toe gevuld. De Staatsloterij is hoofdsponsor van de voetbalbond KNVB en van het Oranjeteam. De International Triathlon in Holten is op vrijdag en zaterdag, maar de organisatie ‘laat de spullen staan’ op zondag: tribunes en megascherm kunnen dan woorden gebruikt om massaal naar de finale te kijken. Deelnemers aan de Kaagweek kunnen de finale ook op grote schermen bekijken.

 

Concerten en voorstellingen passen zondag hun aanvangstijden zó aan, dat niemand de finale hoeft te missen. De musicals Mamma Mia in het Nieuwe Luxor in Rotterdam en Mary Poppins in het Circustheater in Scheveningen beginnen al om kwart voor zes. Het publiek kan na afloop blijven om in het theater de wedstrijd te zien. Het openluchtconcert van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht begint om 13.00 uur in plaats van ’s avonds. Laatste nieuws: vanweg de verwachte hitte verhuist het middagconcert naar de MECC. De Parade in Den Haag begint ook eerder en sluit vroeger. Ook muziekfestivals passen hun programma aan. Bospop in Weert begint zondag een half uur eerder en de finale kan worden bekeken op grote led-schermen naast het hoofdpodium. Bezoekers van het North Sea Jazz festival kunnen de wedstrijd in de Ahoy volgen; het programma wordt aangepast en begint zondag een half uur vroeger.

 

De vuvuzela, of de hoorn van Afrika, zal de geschiedenis ingaan als hét symbool blijven van het WK in Zuid-Afrika. Maar zó Afrikaans is die toeter niet: de vuvuzela is made in China. Veel Chinese fabrieken produceerden er miljoenen van, met kleuren aangepast aan deelnemende landen. Schiedam organiseert zaterdag 10 juli om 13.30 uur een recordpoging vuvuzela blazen op het Stadserf. Het record is nu nog in handen van Hoogezand, dat Nederland uitdaagde het beter te doen. Voor oordopjes wordt gezorgd. Een notaris stelt het aantal decibellen vast.

Lees ook:Toch grote schermen Museumplein als Oranje de finale haalt
Lees ook:Bospop Weert met de WK-finale
Lees ook:Oranje onder 17 wint EK-voetbal
Lees ook:Amsterdam maakt zich op voor mega oranjefeest
Lees ook:Museumplein wordt 538 Oranjeplein met mega WK-scherm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>