Unieke WK-stukken bij Voetbal Experience Middelburg

Nationaal Voetbalmuseum Voetbal Experience in Middelburg heeft er een aantal pronkstukken bij die allen te makenhebben  met de belangrijkste WK’s uit de Oranjegeschiedenis. De schoenen van Johan Cruijff van het WK 1974, de linkerschoen van Rob Rensenbrink van het WK 1978 en persoonlijke zaken van Giovanni van Bronckhorst van het WK 2010: drie WK’s waarbij Oranje weliswaar de finale haalde, maar uiteindelijk tweede werd. (bron: persbericht).

 

Johan Cruijff smeet hij na afloop van de verloren finale van het WK 1974 zijn schoenen naar de materiaalman en riep ‘ze maar aan zijn schoonmoeder te geven’. De man in kwestie, Henny van Warmenhoven, bewaarde de schoenen en schonk ze aan Voetbal Experience. In de WK finale 4 jaar later schoot Rob Rensenbrink vlak voor tijd met links op de paal, bij een stand van 1-1. Zijn misser resulteerde later in een verlenging die Oranje uiteindelijk verloor. Rensenbrink (‘het Slangenmens’), wordt nog steeds herinnerd aan dit schot. De linkerschoen waarmee net geen doelpunt werd gescoord, is nu te zien in Middelburg.

 

De maker van het mooiste doelpunt van het WK 2010, Giovanni van Bronckhorst, schonk zijn aanvoerdersband, zijn voetbalschoenen en een shirt. Ook komt een herdenkingsschaal ter ere van zijn 75e interlandcarrière mee. Hij speelde totaal 106 interlands voor Oranje. Binnenkort bezoekt hij Voetbal Experience en brengt dan zeer waarschijnlijk ook zijn WK 2010-shirt mee. De voetbal-items van de oud-Feyenoorder krijgen een bijzondere plaats in de Oranje Hall of Fame: de plaats waar alle (oud-)Oranjespelers een mooie herinneringsplaats hebben.

 

In het Nationaal Voetbalmuseum dé Voetbal Experience is meer te zien dan oude voetbalspullen. Het is dé plek waar de belangrijkste bijzaak in het leven is te zien, te horen, te voelen, mee te maken en te spelen. Daarnaast staan er belangrijkste schatten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, waaronder de gewonnen beker van de EK-finale uit 1988. In de commentatorstudio kan de bezoeker zelf aan de slag en in de Skills Zone kan hij zijn voetbalkunsten laten zien.

Lees ook:Voetbal Experience opent in Middelburg
Lees ook:Opening Nationaal Voetbalmuseum in Roosendaal
Lees ook:Voetbalbond KNVB bestaat 125 jaar
Lees ook:Toch grote schermen Museumplein als Oranje de finale haalt
Lees ook:Zeeland Nazomerfestival 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>