Museum Hoorn: Popup expositie ‘met 51 gewone objecten’

xxe eeuwIn het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn opende op 6 oktober een Popup expositie met 51 gewone objecten, van blokje kaas tot bloembol, van koektrommel tot kruimeldief. Aanleiding voor ‘Nederland in 51 voorwerpen’ is een boekwerkje met 51 voorwerpen die 51 Nederlandse schrijvers verkozen als ‘typisch Nederlands’. ‘Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen’, samengesteld door Wim Brands en Jeroen van Kan, is uiteraard op de expositie te lezen. Bezoekers ontdekken dan waarom Youp van het Hek een kaasblokje en Kees van Kooten een mattenklopper typisch Nederlands vindt (bron: persbericht).

Ook de kaasschaaf, de Daf, de geranium, de bierfiets en de boterham komen op de tentoonstelling en in het boek aan bod. Maar ook een tuinkabouter, een tompoes, een Solex en een draaiorgel. Over de Hollandse kaasschaaf zegt Henk van Os:  ‘In een wereld van the winner takes it all zijn ze natuurlijk niet gewend om in dunne plakjes te denken.’ Het favoriete object van Paul Witteman is Haarlemmer Olie: ‘Het spul stonk zo hevig dat het wel moest helpen.’  Dat de mattenklopper door Kees van Kooten is gekozen zal niet iedereen verbazen: ‘Moet jij soms met de mattenklopper hebben?’ was voldoende om ons terug op de rails te krijgen.’ Alexander Rinnooy koos voor de yoghurtuitdruiper: ‘Er valt meer te likken dan pannen alleen.’ Het museum heeft daar de klassieke flessenlikker nog aan toegevoegd.

Het Museum van de 20e Eeuw geeft altijd al een overzicht van ‘dagelijkse objecten’ en toont vele interieurs van de afgelopen decennia. Daarom was het niet moeilijk om de 51 objecten van de schrijvers te vinden. In een recordtijd van een week werd de tentoonstelling uit de grond gestampt en daarom spreekt men dan ook van een popup expositie die tot eind dit jaar te zien zal zijn. Overigens is het familiemuseum voor een ieder aantrekkelijk: Voor de kinderen is er bijvoorbeeld nu ook een grote tentoonstelling over 40 jaar Playmobil. Het boek ‘Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen’ is in de MuseumShop te koop.

Lees ook:Van Gogh Museum – Picasso in Parijs
Lees ook:Topstukken uit 30 jaar ‘Tussen Kunst en Kitsch’ in Museum Flehite Amersfoort
Lees ook:Vodou in het Tropenmuseum Amsterdam
Lees ook:Rafaël in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Vierhonderd jaar studenten in Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>