‘PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier’ in Museum van de 20e Eeuw Hoorn

Sinds 3 april is ‘PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier‘ te zien in Museum van de 20e Eeuw Hoorn en blijft er tot en met 3 januari 2016. In 1974 startten de eerste PLAYMOBIL-figuren al lachend hun loopbaan. Intussen hebben ze miljoenen kinderharten veroverd. Hoogtepunt in Hoorn zijn de reusachtige, uitgewerkte landschappen, waarin verschillende complete PLAYMOBIL-leefwerelden worden weergegeven. Levensgrote PLAYMOBIL-figuren staan oog in oog met de bezoekers. Er zijn speelplekken en activiteiten, je kunt je laten vereeuwigen op verrassende fotoplekken en er zijn kunstwerken van PLAYMOBIL opgesteld. Bijzonder is een machine die speciaal voor jou, waar je bijstaat, een echt PLAYMOBIL-figuurtje maakt (bron: persbericht).

Zie ook: Kinderactiviteiten meivakantie

PLAYMOBIL levert speelwerelden waarmee kinderen hun fantasie, creativiteit en concentratievermogen kunnen stimuleren. Het speelgoed komt van familiebedrijf Geobra Brandstätter uit Zirndorf, die in 1958 de Hoelahoep in Europa introduceerde. Begin jaren ’70 bedacht Hans Beck de speelfiguren. Hij merkte op dat kinderen het hoofd van een figuur altijd groot en rond tekenen, vaak met een eenvoudig en vrolijk gezicht. Door zijn speelfiguren zo vorm te geven kunnen kinderen zich makkelijker inleven in de figuren. Nog steeds komen nieuwe PLAYMOBIL-thema’s voor een deel voort uit aantekeningen en wensen van kinderen. Inmiddels heeft de firma meer dan 2,7 miljard speelfiguren geproduceerd: met uitgestrekte armen achter elkaar opgesteld vormen ze een ketting die drie keer om de aardbol past.

Een eenkleurig lichaam, onbeweeglijke handen, een vriendelijk lachend gezicht, zo zagen de eerste PLAYMOBIL-figuren in 1974 het daglicht: een ridder, een bouwvakker en een indiaan. Ze werden getoond op de internationale Speelgoedbeurs in Neurenberg en werden lauw ontvangen, maar een order van een Nederlandse speelgoedgroothandel gaf de aanzet voor een wereldwijd succesverhaal. De beweeglijkheid en de grijpfunctie van de handen van de figuurtjes betekenden een grote vernieuwing die verschillende mogelijkheden bood. De 7,5 cm kleine speelkameraadjes kunnen, door slechts een beperkt aantal accessoires aan te passen, van de ene speelwereld naar de andere overgeheveld worden. Van bouwvakker tot dameskapper in een handomdraai.

In het begin werden alleen mannetjes geproduceerd, in 1976 kwamen de eerste vrouwenfiguurtjes op de markt en vijf jaar later volgden de 5,5 cm grote kinderen en baby´s. Planten, dieren, voertuigen en gebouwen maakten de speelwerelden compleet. Het figuurtje werd steeds verder ontwikkeld, met nieuwe kleuren, kleren, schoen en haardracht, maar één ding bleef: het glimlachend gezichtje. Sinds de jaren ’80 hebben de figuren draaibare handen. Sinds de jaren ’90 maakt de populaire cultuur steeds meer gebruik van humoristische verwijzingen: PLAYMOBIL is als beroemd speelgoed een dankbaar onderwerp. In Hoorn dringt PLAYMOBIL door in het werk van Andy Warhol en is Rembrandts Nachtwacht gevuld met PLAYMOBIL-schutters op ware grootte. In 2008 toonde het Hoornse museum de eerste PLAYMOBIL-expositie in de Benelux. Openingstijden en tickets: zie website.

 

 

Lees ook:Op avontuur met PLAYMOBIL in Speelgoedmuseum Deventer
Lees ook:Playmobil Speeldagen bij Paleis Het Loo
Lees ook:Veertig jaar Star Wars in Museum Hoorn
Lees ook:Museum van de 20e Eeuw in Hoorn scoort met Playmobil ruim 65.000 bezoekers
Lees ook:Museum Hoorn: Kom naar Star Wars expo tijdens Kerstvakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>