Dodenherdenking op tv

Zowel de publieke als de commerciële tv-zenders besteden ruim aandacht aan de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2013. Vanaf 19.50 uur een rechtstreeks verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam op de drie publieke zenders te zien. Nederland 2 staat vanaf 17.00 uur stil bij de talloze oorlogsmonumenten in het land en de verhalen die erachter schuilgaan. Om 18.45 uur volgt op Nederland 2 een rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam. Nederland 1 besteedt vanaf 22.05 aandacht aan dodenherdenking met de film ‘Haar naam was Sarah’. Op Nederland 3 kijkt Leo Blokhuis vanaf 20.25 uur in ‘Rock the War’ naar de relatie tussen oorlog en popmuziek.

 

Op Nederland 2 is vanaf 20.25 uur de documentaire ‘De kinderen van Birnbaum’ te zien, over hoe Otto en Hennie Birnbaum kinderen opvingen die zonder hun ouders in de kampen verbleven. Alle kinderen leven nog en zijn in de documentaire te zien. Om 21.00 uur volgt ‘Vlucht uit Holland’, over hoe de ouders van grafisch ontwerper Bau Winkel het land uit weten te komen. Om 22.35 uur brengt Nederland 2 de documentaire ‘De Baby’, over de geschiedenis van een Nederlandse onderduikbaby. SBS 6, Net 5 en Veronica schakelen kort voor acht uur over naar de Dam in Amsterdam. Alle RTL- zenders schakelen kort voor 20.00 uur over naar de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag, waar tijdens de oorlog veel verzetsstrijders werden geëxecuteerd. Op 4 mei wordt er een stille tocht gelopen. De Bourdonklok luidt tot even voor 20.00 uur.

RTL 7 biedt aansluitend de film ‘Der Untergang’, over de laatste dagen van Hitler in Berlijn en zijn secretaresse Traudi Junge die op het laatste moment weet te ontsnappen uit de bunker. SBS 6 zendt vanaf 20.05 uur de film ‘The Boy in The Stripes Pajamas’ uit, over de vriendschap tussen een achtjarige Duitse jongen en zijn buurjongetje: in een gestreepte pyjama achter prikkeldraad. Net 5 brengt vanaf 23.35 uur de film ‘The Reader’, over een gepassioneerde liefde tussen de 15-jarige Michael en de veel oudere Hanna. Na de oorlog ontdekt Michael haar duistere geheim.

Lees ook:Dodenherdenking op tv
Lees ook:Nationale Herdenking 4 mei 2010
Lees ook:Dodenherdenking: Nationale Herdenking 2015
Lees ook:Nationale Herdenking 2014
Lees ook:Nationale herdenking 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>