Nationale Herdenking 4 mei 2010

Dinsdag 4 mei 2010 is het Nationale Dodenherdenking (2013: klik hier). Dan herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies. De herdenking vindt sinds 1946 plaats. Vlaggen hangen halfstok en om 20.00 uur is het twee minuten stil. Iedere gemeente organiseert een eigen plechtigheid; verder zijn er door het jaar heen herdenkingen rondom specifieke gebeurtenissen.

 

De centrale Nationale Herdenking vindt ieder jaar plaats op de Dam in Amsterdam. In de oorlog zeiden mensen tegen elkaar: ‘We zien elkaar na de oorlog terug op de Dam’. Het plein werd het symbool van de vrijheid in ons land; tot 1956 vond de dodenherdenking er plaats bij een tijdelijk monument. Op 4 mei 1956 werd het Nationaal Monument onthuld: een zuil met een muur en trappen van architect J.J.P. Oud en beelden van John Rädecker: bovenin ‘Vrede’, daaronder figuren die ellende, verzet en overwinning uitbeelden. Voor het monument staan twee leeuwen.

 

De herdenking wordt altijd bijgewoond door de koningin, de prins van Oranje en zijn vrouw, vertegenwoordiging van de rijksministerraad (dus ook van de Antillen), voorzitters van Eerste en Tweede Kamer, land, zee –en luchtmacht en maatschappelijke organisaties. Na een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk (vanaf 18.55 uur) vindt de plechtigheid op de Dam plaats. Koningin en prins leggen namens de bevolking als eerste een krans, dan volgt 2 minuten stilte, vervolgens klinkt het Wilhelmus en daarna leggen autoriteiten en groeperingen kransen. De koningin start het defilé langs de kransen en daarna kan iedereen een bloem neerleggen. De bijeenkomst in de Nieuwe Kerk is live op Nederland 2 te zien. Om 19.50 schakelen de drie publieke zenders over naar de plechtigheid op de Dam. Ook Net5 en SBS6 besteden er om 20.00 uur kort aandacht aan.

 

Op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag werden verzetstrijders  tijdens de oorlog ter dood gebracht. Op 4 mei is  er ieder jaar een stille tocht. De Bourdonklok luidt tot even voor 20.00 uur, dan volgt twee minuten stilte: live te zien op de RTL tv-zenders. Op Nederland 2 is vanaf 18.05 uur een NCRV documentaire te zien over Vught, waar in de oorlog een kamp stond en vanaf 22.55 uur de indrukwekkende film ‘Sophies Choice’. Nederland 3 brengt vanaf 23.00 uur het War Child Peace concert bij het Haagse Vredespaleis. RTL 7 zendt vanaf 20.05 uur de Duitse speelfilm ‘Der Untergang’ uit over de laatste dagen van Hitler en consorten in zijn bunker in Berlijn.

Lees ook:Nationale herdenking 2011
Lees ook:Nationale Herdenking 4 mei
Lees ook:Nationale Herdenking 4 mei op de Dam
Lees ook:Nationale Herdenking 2012
Lees ook:Dodenherdenking 4 mei 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>