Dodenherdenking bij Nationaal Monument op de Dam

Zaterdag 4 mei 2013 vindt de Nationale Herdenking plaats (2014: klik hier). Door het jaar heen zijn er plaatselijke herdenkingen: tijdens de Nationale Herdenking komen ze samen. Dan ‘herdenken we burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties’, luidt de officiële tekst. In bijna iedere gemeente is op 4 mei een herdenking; de Nationale Herdenking is ieder jaar op de Dam in Amsterdam en wordt dit jaar voor het eerst voorgegaan door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. In het bijzijn van en namens de bevolking leggen zij als eerste een krans bij het Nationale Monument. Na de last post volgt om klokslag 20.00 uur 2 minuten stilte, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus.

Daarna leggen autoriteiten en groeperingen kransen. De winnaar van de Dichtwedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei, krijgt het woord en Peter van Uhm, generaal bd, houdt een toespraak. Kinderen sluiten de kranslegging af door ieder één bloem neer te leggen. Tot slot starten de Koning en de Koningin het defilé langs de kransen. De herdenking wordt altijd bijgewoond door het staatshoofd, de premier, vertegenwoordigers van de ministerraad en van de landmacht, luchtmacht en marine, voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties. Voorafgaand aan de herdenking op de Dam is er in de Nieuwe Kerk een herdenkingsbijeenkomst. Hier staat de eerste generatie oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden centraal. Ieder jaar verzorgt een auteur de 4 mei-lezing: de eerste was Harry Mulisch in 1992, dit jaar is dat schrijfster en journaliste Pauline Broekema. De bijeenkomst is ieder jaar live op tv te volgen vanaf 18.50 uur.

 Om 19.50 schakelen de drie publieke zenders over naar de Dam. Ook de commerciële zenders besteden er kort aandacht aan. Op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag werden verzetstrijders tijdens de oorlog ter dood gebracht. Op 4 mei is er ieder jaar een stille tocht. De Bourdonklok luidt tot even voor 20.00 uur, dan volgt twee minuten stilte: in de regel vanaf 19.50 uur live te zien op de RTL-zenders. De herdenking op 4 mei vindt sinds 1947 plaats. Vlaggen hangen halfstok en om 20.00 uur is het in het hele land twee minuten stil. De Dam werd het symbool van de vrijheid: ‘We zien elkaar na de oorlog terug op de Dam’, spraken mensen af. Tot 1956 vond de Dodenherdenking er plaats bij een tijdelijk monument. Op 4 mei 1956 werd het Nationaal Monument onthuld: een zuil met een muur en trappen van architect J.J.P. Oud en beelden van John Rädecker: bovenin ‘Vrede’, daaronder figuren die ellende, verzet en overwinning uitbeelden en twee leeuwen voor het monument. Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag.

Lees ook:Dodenherdenking 4 mei 2014
Lees ook:Woensdag 4 mei: Nationale Herdenking 2016
Lees ook:Donderdag 4 mei: Nationale Herdenking
Lees ook:Nationale Herdenking 2014
Lees ook:Dodenherdenking: Nationale Herdenking 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>