Nationale herdenking 2011

Woensdag 4 mei 2011 vindt de Nationale herdenking plaats (2013: klik hier). Om 20.00 uur is Nederland twee minuten stil. In het hele land vinden door het jaar heen herdenkingen plaats die verbonden zijn aan specifieke historische gebeurtenissen. Tijdens de nationale herdenking komen ze samen. ‘Dan herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies’, luidt de officiële tekst.

 

De herdenking vindt sinds 1946 plaats. Vlaggen hangen halfstok en om 20.00 uur is het twee minuten stil. In iedere gemeente zijn plechtigheden, maar de centrale herdenking is altijd op de Dam in Amsterdam. In de oorlog zeiden men: ‘We zien elkaar na de oorlog terug op de Dam’. Het plein werd het symbool van de vrijheid: tot 1956 vond de dodenherdenking er plaats bij een tijdelijk monument. Op 4 mei 1956 werd het Nationaal Monument onthuld: een zuil met een muur en trappen van architect J.J.P. Oud en beelden van John Rädecker: bovenin ‘Vrede’, daaronder figuren die ellende, verzet en overwinning uitbeelden. Voor het monument staan twee leeuwen.

De herdenking wordt altijd bijgewoond door de koningin, de prins van Oranje en zijn vrouw, vertegenwoordiging van de rijksministerraad, voorzitters van Eerste en Tweede Kamer, land, zee –en luchtmacht en maatschappelijke organisaties. Na een herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk (vanaf 18.50 uur) vindt de plechtigheid op de Dam plaats. In het bijzijn van zo’n 20.000 mensen leggen koningin en prins namens de bevolking als eerste een krans. Na de last post volgt 2 minuten stilte, daarna leggen autoriteiten en groeperingen kransen. De koningin start het defilé langs de kransen en daarna kan iedereen een bloem neerleggen.

 

De bijeenkomst in de Nieuwe Kerk is vanaf 18.45 uur live op Nederland 2 te zien. Om 19.50 schakelen de drie publieke zenders over naar de plechtigheid op de Dam. Ook Net5 en SBS6 besteden er om 20.00 uur kort aandacht aan. Op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag werden verzetstrijders tijdens de oorlog ter dood gebracht. Op 4 mei is er ieder jaar een stille tocht. De Bourdonklok luidt tot even voor 20.00 uur, dan volgt twee minuten stilte: vanaf 19.50 uur live te zien op de RTL tv-zenders.

Lees ook:Nationale Herdenking 2012
Lees ook:Nationale Herdenking 2014
Lees ook:Nationale Herdenking 4 mei 2010
Lees ook:Dodenherdenking: Nationale Herdenking 2015
Lees ook:Woensdag 4 mei: Nationale Herdenking 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>