Sint Piter komt zaterdag aan in Grou

Grou is de enige plek in Nederland waar Sinterklaas niet komt. Het voormalig Friese vissersdorp heeft zijn eigen goedheiligman: Sint Piter (2013: klik hier). Terwijl Sint in Spanje ligt uit te rusten, komt zijn collega met één Swarte Pyt iedere derde zaterdag in februari naar Grou: dit jaar 18 februari. Volgens de legende was hij op 5 december Grou vergeten. Zaterdag arriveert hij met zijn hulp om 10.30 uur op de Kade bij Hotel Oostergoo; dinsdag 21 februari vertrekt hij om 17.30 uur.

Mocht het ijs nog te dik zijn, dan komt hij met de paardenslee. De echte toedracht van het feest is een heel andere dan de aardige legende. Vroeger vierden de Friezen het meifeest. De kerk nam heidense gebruiken over en gaf er een eigen betekenis aan: het meifeest werd het feest van Sint Petrus, de beschermheilige van vissers en scheepslieden. Wanneer zij uitvoeren, werd er feest gevierd. Dat feest is in de vergetelheid geraakt, maar niet in Grou, wellicht omdat Sint Petrus beschermheilige van het vissersdorp is. In de 19e eeuw trok Sint Piter van deur tot deur met kettingen om zijn voeten en een grote jas aan met daarop snoep bevestigd. De kinderen mochten snoep van zijn jas afhalen. De kleuterjuf Jansen uit Grou bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter: de collega van Sinterklaas, met één Swarte Pyt.

Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Sint Piter komt aan in Grou – zaterdag 11 februari
Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Zaterdag 13 februari: aankomt Sint Piter in Grou
Lees ook:In februari komt Sint Piter naar Grou

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>