Sint Piter komt zaterdag aan in Grou

Friesland houdt er zo zijn eigen tradities op na. Zoals Sinterklaas: het hele land viert zijn verjaardag op 5 december. Pakjesavond staat al sinds de Gouden Eeuw afgebeeld op schilderijen van Jan Steen. Niet in Grou: daar komt Sint Piter met Swarte Pyt op 9 februari aan en viert op 21 februari Pakjesavond (2014: klik hier). Volgens de legende vergat de echte Sint Grou op 5 december aan te doen en ging Sint Piter er in februari naar toe: zaterdag komt hij om 10.30 uur aan in de haven. Donderdag 21 februari vaart hij weer weg.

 

 Al is de legende niet onaardig, de echte toedracht is anders. De oude  Friezen vierden ieder voorjaar het meifeest. De kerk nam heidense gebruiken over en gaf er een eigen betekenis aan: het meifeest werd het feest van Sint Petrus, de beschermheilige van vissers en scheepslieden. Wanneer zij uitvoeren, werd er feest gevierd. Dat feest is in de vergetelheid geraakt, maar niet in Grou: wellicht omdat Sint Petrus beschermheilige van het vissersdorp is. In de 19e eeuw trok Sint Piter met kettingen om zijn voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd, van deur tot deur. De kinderen mochten snoep van zijn jas afhalen. De kleuterjuf Jansen uit Grou bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter: de collega van Sinterklaas, met één Swarte Pyt.

Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Sint Piter komt aan in Grou – zaterdag 11 februari
Lees ook:Zaterdag 13 februari: aankomt Sint Piter in Grou
Lees ook:Sint Piter in Grou

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>