Sint Piter komt aan in Grou – zaterdag 11 februari

Zaterdag 11 februari komt Sint Piter met Swarte Pyt aan in het Frise stadje Grou. In een ver verleden moet Sinterklaas zijn vergeten om op 5 december ook naar Grou te komen en ging zijn collega Sint Piter er in februari naar toe: zaterdag komt hij om 10.30 uur aan in de haven en zet hij samen met zijn hulp Zwarte Pyt voet aan wal. Dinsdag 21 februari vaart hij weer weg en kan iedereen hem om 17.30 uur op de kade uitzwaaien.

De legende over Sint Piter is leuk bedacht, maar de ware toedracht is anders. De oude Friezen vierden ieder voorjaar het meifeest. De kerk nam heidense gebruiken over en gaf er een eigen betekenis aan: het meifeest werd het feest van Sint Petrus, de beschermheilige van vissers en scheepslieden. Wanneer zij uitvoeren, werd er feest gevierd. Dat feest is in de vergetelheid geraakt, maar niet in Grou: wellicht omdat Sint Petrus beschermheilige van het vissersdorp is. In de 19e eeuw trok Sint Piter met kettingen om zijn voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd, van deur tot deur. De kinderen mochten snoep van zijn jas afhalen. Kleuterjuf Jansen uit Grou bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter: de collega van Sinterklaas, met één Swarte Pyt.

Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Zaterdag 13 februari: aankomt Sint Piter in Grou
Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Vertrek Sint Piter uit Grou
Lees ook:In februari komt Sint Piter naar Grou

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>