Zaterdag 13 februari: aankomt Sint Piter in Grou

@Erik Feenstra

Zaterdag 13 februari komt Sint Piter met Swarte Pyt aan in Grou (2017: klik hier). In dit Friese stadje vieren de inwoners Pakjesavond op 21 februari. Volgens de overlevering was Sinterklaas ooit vergeten om op 5 december ook naar Grou te komen en ging zijn collega Sint Piter er in februari naar toe: zaterdag komt hij om 10.30 uur aan in de haven en zet hij samen met zijn hulp Zwarte Pyt voet aan wal bij hotel Oostergoo. Vrijdag 21 februari vaart hij weer weg en kan iedereen hem om 17.30 uur op de kade uitzwaaien.

Zie ookIntocht verstoord door tegenstanders Zwarte Pyt

De legende over Sint Piter is ludiek, maar de echte toedracht is anders. De oude Friezen vierden ieder voorjaar het meifeest. De kerk nam heidense gebruiken over en gaf er een eigen betekenis aan: het meifeest werd het feest van Sint Petrus, de beschermheilige van vissers en scheepslieden. Wanneer zij uitvoeren, werd er feest gevierd. Dat feest is in de vergetelheid geraakt, maar niet in Grou: wellicht omdat Sint Petrus beschermheilige van het vissersdorp is. In de 19e eeuw trok Sint Piter met kettingen om zijn voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd, van deur tot deur. De kinderen mochten snoep van zijn jas afhalen. Kleuterjuf Jansen uit Grou bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter: de collega van Sinterklaas, met één Swarte Pyt.

Lees ook:Sint Piter komt aan in Grou – zaterdag 11 februari
Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:Vertrek Sint Piter uit Grou
Lees ook:In februari komt Sint Piter naar Grou

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>