Landelijke sterrenkijkdagen 2014

comet-panstarrs-argerich-1[1]Vrijdag 7 tot en met zondag 9 maart vindt de 38e editie plaats van de Landelijke  Sterrenkijkdagen (2015: klik hier). Dan kan iedereen (doorgaans gratis) terecht bij een groot aantal publieke sterrenwachten, particulieren en sterrenkunde-verenigingen in het hele land om een blik door een telescoop te werpen en de sterrenhemel te bewonderen. Vorig jaar was de komeet Pan-Starrs een extra reden om te komen kijken, omdat die toen langs de aarde scheerde.

Dit keer belooft het zicht op het universum minder spectaculair te worden, al viel het vorig jaar met dat uitzicht door slecht weer vies tegen. Als het weer meezit – en de voorspellingen zijn redelijk gunstig – dan is er dit keer veel meer te zien. Geen voorbijrazende komeet, maar kenners kunnen op vrijdag zien hoe de maan om 20.46 en 22.59 uur twee sterren bedekt in het sterrenbeeld Stier (in mindere mate ook op zondag, om 19.52 en 22.52 uur). De sterren lijken dan achter de maan te zijn verdwenen, een zichtbaar teken dat de maan ten opzichte van de sterren beweegt. Op veel plekken is een aanvullend programma met presentaties en rondleidingen. In België zijn ook sterrenkijkdagen, op vrijdag en zaterdag.

Lees ook:Landelijke Sterrenkijkdagen 2015
Lees ook:Landelijke Sterrenkijkdagen: vrijdag 3 t/m zondag 5 maart
Lees ook:Vrijdag 11 t/m zondag 13 maart: 40e Landelijke Sterrrenkijkdagen
Lees ook:Landelijke Sterrrenkijkdagen – mogelijk komeet te zien
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>