Landelijke Sterrrenkijkdagen – mogelijk komeet te zien

Vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart 2013 vindt de 37e editie plaats van de Landelijke  Sterrenkijkdagen (2014: klik hier). Dan kan iedereen terecht bij meer dan zeventig publieke sterrenwachten, particulieren en sterrenkunde-verenigingen in het hele land om een blik door een telescoop te werpen en de sterrenhemel te bewonderen. Vanaf vrijdagavond is er een komeet te zien: Pan-Starrs: de komeet raast laag boven de horizon in het westen tussen half acht en acht uur.

Vrijdag is de komeet in het sterrenbeeld Vissen te zien, de dagen daarna staat de komeet steeds hoger en beweegt door het sterrenbeeld Andromeda. De komeet heeft een kern van tien kilometer grootte en maakt een baan om de zon. Zodra het dichterbij de zon komt, verdampt de buitenlaag en is er een mooie staart te zien. Bij heldere hemel is de komeet (hopelijk) met het blote oog of met een kleine verrekijker te zien.

Lees ook:Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde
Lees ook:Meteorenzwerm Geminiden: zo’n 120 vallende sterren per uur
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden komt voorbij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>