Hengstenkeuring 2012 in Leeuwarden

Donderdag 12 tot en met zaterdag 14 januari 2012 is het WTC Expo in Leeuwarden het domein van de jaarlijkse Hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging het Friesch Paarden Stamboek (KFPS, 2017: klik hier): het oudste paardenstamboek van Nederland  telt 15.000 leden, waarvan de helft in het buitenland: Friese paarden komen in meer dan 50 landen over de hele wereld voor. Er staan momenteel 60.000 paarden geregistreerd. Het KFPS registreert sinds 1879 Friese paarden, verzorgt wereldwijd de stamboekadministratie en beheert de belangen van het ras. Daarnaast voert het KFPS een fokprogramma om de unieke eigenschappen van het Friese paard te behouden en nog verder te verfijnen.

 

De jaarlijkse hengstenkeuring in januari is in eerste instantie bedoeld als selectie voor jonge hengsten en jaarlijkse keuring van de goedgekeurde KFPS stamboekhengsten. Van de 94 jonge Friese hengsten die tijdens de eerste bezichtiging zijn aangewezen, komen er 74 naar Leeuwarden. Donderdag begint om 13.00 uur de tweede bezichtiging. Vrijdag zijn er verschillende clinics en begint om 15.00 uur de derde bezichtiging. Zaterdag worden de goedgekeurde stamboekhengsten aan het publiek en de jury getoond en wordt de keuring afgesloten met de huldiging vande kampioen. Vrijdag begint om 17.00 uur de veiling van jonge, opgeleide hengsten uit het Vitens fokprogramma. Dit jaar worden de twaalf jonge hengsten geveild die de dagen ervoor als beste uit de bus kwamen aangevuld met een aantal toppaarden in verschillende categorieën. De veiling is een voorproefje van de Eliteveiling die vanaf 2013 op het programma van de Hengstenkeuring staat. Daarna volgt de showavond met de verkiezing van het Paard van het Jaar 2011.

Lees ook:FaderPaard 2017: Hengstenkeuring in WTC Expo Leeuwarden
Lees ook:Hengstenkeuring 2011 Leeuwarden
Lees ook:Hengstenkeuring in Leeuwarden
Lees ook:Hengstenkeuring in Leeuwarden
Lees ook:Het Friesch Paarden-Stamboek viert 135-jarig jubileum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>