Cromheecke tekent Daubigny van 2 december t/m 5 maart in De Mesdag Collectie Den Haag

Vrijdag 2 december tot en met 5 maart is in De Mesdag Collectie te Den Haag, Cromheecke tekent Daubigny: een kunstenaarsleven verbeeld te zien: een tentoonstelling over het stripverhaal De tuin van Daubigny. Deze strip van Luc Cromheecke (1961) schetst een mooi beeld van het levensverhaal en werk van de landschapsschilder Charles-François Daubigny (1817-1878). Hiervoor verdiepte de Vlaamse striptekenaar en winnaar Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren 2016 zich vijf jaar lang in de Franse meester. In De Mesdag Collectie hangen schilderijen van Daubigny naast originele tekeningen van Cromheecke en blow-ups uit het stripverhaal (bron: persbericht).

In de tentoonstelling vormt Daubigny’s schilderpraktijk het startpunt, met onder andere schilderijen van Daubigny, voorloper en inspiratiebron voor vele latere generaties kunstenaars. Schetsen en tekeningen van Cromheecke worden gepresenteerd naast werken en studies van Daubigny en zo is te zien hoe Cromheecke zich laat leiden door de oude meester. Daarbij worden ook 19de-eeuwse schildersmaterialen getoond, zoals een schilderkist met verftubes uit de Swillenscollectie. Deze kist illustreert hoe het schilderen in de buitenlucht mogelijk was, een werkwijze die Daubigny veelvuldig uitoefende.

Verder is er een prentenserie van overtrektekeningen van Daubigny zelf te zien, waarvan het een wonder is dat deze nog bewaard zijn gebleven, omdat ze op dun calqueerpapier zijn getekend en daardoor heel kwetsbaar zijn. Op deze tekeningen legde Daubigny een bootreis vast zoals hij die zo vaak maakte op zijn atelierboot om rivierlandschappen te schilderen (Voyage en bateau, 1862, Jill Newhouse Gallery & Thomas French Fine Art). Deze serie is haast een stripverhaal avant la lettre en vormt dan ook samen met tekeningen van Luc Cromheecke een prachtig geheel. De Mesdag Collectie Den Haag heeft 25 werken van Daubigny en dat maakt deze collectie de grootste en belangrijkste buiten Frankrijk.

Op woensdagmiddag 11 januari, 18 januari en 1 februari zijn er lezingen over het werk van Daubigny, zijn populariteit in Nederland en zijn werk in De Mesdag Collectie, gevolgd door een interview met Cromheecke over diens fascinatie voor de Franse schilder. Toegang is gratis voor bezoekers van de tentoonstelling. Op woensdagmiddag 4 januari en 1 maart is er een cursus striptekenen voor beginners (alle leeftijden) door striptekenaar Jeroen Funke. Het aantal plekken is beperkt. De kosten zijn €2,50 per persoon naast een geldig toegangsbewijs.

Gelijktijdig is er in het Van Gogh Museum in Amsterdam tot en met 29 januari de tentoonstelling Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap te bezoeken. Daubigny was een van de belangrijkste Franse landschapschilders van de 19de eeuw. Zijn voorliefde voor het schilderen van landschappen in de openlucht en zijn baanbrekende, schetsmatige schildertechniek maakten de weg vrij voor het werk van de impressionisten. Daubigny’s atelierwoning in Auvers-sur-Oise werd een pelgrimsoord voor veel kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh. Toch is Daubigny vandaag de dag vrij onbekend bij het grote publiek.

De Mesdag Collectie beheert een verzameling 19de-eeuwse kunst, met onder andere werken van schilders van de School van Barbizon en is in dat opzicht de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk. De collectie is verzameld door vooraanstaand Haagse School schilder en zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en zijn vrouw Sientje Mesdag – van Houten (1834-1909) en wordt in een unieke 19de-eeuwse sfeer gepresenteerd in hun museum en voormalig woonhuis. De Mesdag Collectie wordt sinds 1991 beheerd door de Stichting Van Gogh Museum in Amsterdam. De collectie vormt een waardevolle aanvulling voor het museum in Amsterdam dat zich tot doel stelt het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten toegankelijk te maken voor een breed publiek. De Mesdag Collectie toont werk van de kunstenaars die Van Gogh inspireerden en biedt daarmee context voor de kunstwerken van Van Gogh.

Lees ook:‘Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap’ – nieuwe kijk op impressionisme
Lees ook:‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’ – vanaf 27 oktober in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Tentoonstelling ‘Hoe verzamelt een kunstenaar?’ in museum De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:De Mesdag Collectie: ‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>