De Mesdag Collectie: ‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’

In De Mesdag Collectie in Den Haag is tot en met 7 januari Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch te zien, een tentoonstelling over hoe Nederlandse schilders in de 19e eeuw werden aangetrokken door het Franse dorp Barbizon en het nabijgelegen bos Fontainebleau. Franse kunstenaars trokken naar dit gebied, op een steenworp afstand van Parijs, om ter plekke hun persoonlijke, vaak losse of schetsmatige, impressies van de ongerepte natuur te schilderen. De tentoonstelling toont hoe Nederlandse kunstenaars naar Frans voorbeeld op dezelfde plekken in en rond het woud van Fontainebleau gingen werken om de imposante bomen, markante rotsen en het dorpsleven vast te leggen (bron: persbericht).

De kunstwerken van de Franse en Nederlandse kunstenaars worden in deze tentoonstelling naast elkaar getoond, in het museum dat een van de belangrijkste collecties Barbizon-schilderijen buiten Frankrijk beheert, ooit bijeengebracht door Hendrik Willem Mesdag zelf: 42 werken, onderverdeeld in thema’s als ‘Rotsen’ en ‘In het dorp’. Er wordt een aantal bijzondere bruiklenen getoond, zoals twee tekeningen van Martinus Kuytenbrouwer die lange tijd in bezit zijn geweest van Koning Willem III en later Koningin Juliana. De tentoonstelling wordt afgesloten met hedendaagse foto’s die de nog altijd heersende magie van Barbizon tonen. Nederlanders in Barbizon is een aanvullend hoofdstuk op Nederlanders in Parijs 1789 – 1914, de tentoonstelling die tegelijkertijd in het Van Gogh Museum (Amsterdam) te zien is. Trailer Nederlanders in Barbizon 

Inspiratie en invloed
Franse kunstenaars, zoals Jean-François Millet en Théodore Rousseau, trokken vanaf de jaren ’30 van de negentiende eeuw naar Barbizon, om daar in het bos dat voorheen tot het jachtgebied van de koning behoorde, onaangetast natuurschoon te vinden en vast te leggen. Naast de natuur, speelde ook de relatief korte reistijd vanaf Parijs voor de schilders een rol. De kunstenaars schilderden hun losse en vrije impressies van de natuur op niet-geïdealiseerde en persoonlijke wijze, in schetsmatige streken. Al gauw kwamen Nederlandse kunstenaars in aanraking met de werken van hun Franse tijdgenoten. Zij zagen de Franse kunst op tentoonstellingen in binnen- en buitenland of bij verzamelaars van Barbizon-kunst. Een aantal Nederlandse schilders reisde af naar Parijs, waar zij Franse kunstenaars ontmoetten, die hen aanspoorden om Barbizon en het bos te bezoeken. Met het werk van hun grote Franse voorbeelden schilderden kunstenaars als Jacob Maris een eigen interpretatie van het Franse landschap en het dorp Barbizon en zijn inwoners. Andere Nederlandse kunstenaars gingen in eigen land op zoek naar deze vrije, schilderachtige motieven. Zo ging Anton Mauve de duinen in bij Den Haag en naar de heide van Laren (NH).

Grote collectie Barbizon-werken
In 1887 opende Museum Mesdag (tegenwoordig De Mesdag Collectie) en konden Nederlandse kunstenaars daar uitgebreid het werk van hun Franse voorgangers bewonderen. De verzameling Barbizon-werken die hier te zien was, bijeengebracht door Hendrik Willem Mesdag, groeide in die tijd uit tot een van de meest toonaangevende collecties. Conservator Maite van Dijk: “Mesdag wilde met zijn verzameling en zijn museum Nederlandse en Franse kunst samenbrengen. In Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch staat deze artistieke wisselwerking centraal en past daarom perfect in De Mesdag Collectie, dat nog altijd een van de mooiste en belangrijkste collecties Barbizon-werken buiten Frankrijk beheert.”

Samenwerkingen
Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch is een aanvullend hoofdstuk op de tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789 – 1914 (t/m 7 januari 2018 in het Van Gogh Museum, Amsterdam). Het Van Gogh Museum beheert sinds 1991 De Mesdag Collectie. Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van het Frankrijkjaar 2017 en reizen als één geheel door naar het Petit Palais in Parijs in het voorjaar van 2018. In het Dordrechts Museum is van 29 oktober 2017 t/m medio mei 2018 de tentoonstelling Jongkind & vrienden te zien, over de Nederlandse schilder Jongkind die ook in de negentiende eeuw naar Frankrijk trok. Bij een bezoek aan Nederlanders in Barbizon ontvangt de bezoeker een kortingsvoucher voor de tentoonstelling over Jongkind, en vice versa.

Lees ook:‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’ – vanaf 27 oktober in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs 1789 – 1914′
Lees ook:Uitmarkt 2017: Van Gogh Museum presenteert interactieve 3D-versie van ‘Amandelbloesem’
Lees ook:Nu en verwacht in Van Gogh Museum en Mesdag Collectie Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>