‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’ – vanaf 27 oktober in De Mesdag Collectie Den Haag

Van 27 oktober tot en met 7 januari is in De Mesdag Collectie Den Haag Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch te zien. In deze tentoonstelling wordt de invloed van het dorp Barbizon en de Franse kunstenaars uit de negentiende eeuw op Nederlandse schilders uit die tijd getoond. De Mesdag Collectie beheert de grootste collectie Barbizon-schilderijen buiten Frankrijk en is daarmee de ideale plek voor deze tentoonstelling (bron: persbericht).

Franse kunstenaars als Jean-François Millet en Theodore Rousseau trokken in de negentiende eeuw naar het Franse dorp Barbizon en het nabijgelegen bos Fontainebleau, om daar de ongerepte natuur te schilderen in een nieuwe, losse schildertechniek. Deze werken vormden een grote inspiratie voor Nederlandse schilders als Jacob Maris en Jan Hendrik Weissenbruch, die vervolgens hun eigen interpretatie van het Franse landschap en het dorp Barbizon en zijn inwoners maakten. Sommigen van hen reisden ook zelf af naar Barbizon.

In de tentoonstelling Nederlanders in Barbizon worden de kunstwerken van de Franse en Nederlandse kunstenaars zij aan zij getoond, in het museum dat de grootste collectie Barbizon-schilderijen buiten Frankrijk beheert, ooit verzameld door Hendrik Willem Mesdag zelf. De tentoonstelling is een ontdekkingsreis door 19e-eeuwse kunst en het dorp Barbizon. Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch is een aanvullend hoofdstuk op de tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789 – 1914 (van 13 oktober tot en met 7 januari in het Van Gogh Museum). De tentoonstellingen reizen als een geheel door naar Petit Palais in Parijs in het voorjaar van 2018.

Lees ook:De Mesdag Collectie: ‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:Uitmarkt 2017: Van Gogh Museum presenteert interactieve 3D-versie van ‘Amandelbloesem’
Lees ook:Nu en verwacht in Van Gogh Museum en Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs 1789 – 1914′

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>