Tentoonstelling ‘Hoe verzamelt een kunstenaar?’ in museum De Mesdag Collectie Den Haag

Zaterdag 14 december opende in museum De Mesdag Collectie in Den Haag de tentoonstelling ‘Hoe verzamelt een kunstenaar?‘ De tentoonstelling laat tot en met 12 januari het werk te zien van acht hedendaagse kunstenaars voor wie verzamelen een belangrijke rol speelt in hun werk. Inspiratie voor deze tentoonstelling is Hendrik Willem Mesdag, die niet alleen schilder was, maar ook fervent kunstverzamelaar. De Mesdag Collectie, die onder het beheer van het Van Gogh Museum valt, toont de omvangrijke kunstverzameling van Mesdag in zijn voormalig woonhuis en museum. De tentoonstelling is volledig samengesteld door de cursisten van De kunst van het tentoonstellen , een cursus die door het Van Gogh Museum wordt gegeven. De twaalf curatoren in spe leren diverse aspecten van het maken van een tentoonstelling onder begeleiding van specialisten van het Van Gogh Museum (bron: persbericht).

 

De tentoonstelling Hoe verzamelt een kunstenaar? toont grappige, serieuze en ontroerende kunstwerken met uiteenlopende verhalen en emoties. Acht kunstenaars (Edwin Deen, Lernert & Sander, Pet van de Luijtgaarden, We Make Carpets, Karianne Kirsten, Saskia Laurant, Stef Kreymborg en Meinbert Gozewijn van Soest) tonen ieder op eigen wijze hoe zij van verzamelen hun werk maken. Zo toont Edwin Deen portretten van een stad aan de hand van alledaagse kleurrijke voorwerpen, zoals flessen, viltstiften en rollen Mentos. Stef Kreymborg brengt in De klaagmuur van eenzame sokken persoonlijke verhalen achter de levenswandel van sokken bij elkaar. Speciaal voor de tentoonstelling maakt het kunstenaars-trio We Make Carpets een tapijt van krijt. Een eerbetoon aan het tapijt naar het ontwerp van Theo Colenbrander uit De Mesdag Collectie. Bij alle kunstenaars staat, net als bij Mesdag, de liefde en de zorgvuldigheid van het zoeken, vinden, ordenen en presenteren voorop. Verdere info museum: zie website.

Lees ook:De Mesdag Collectie lanceert nieuwe website
Lees ook:Cromheecke tekent Daubigny van 2 december t/m 5 maart in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’ – vanaf 27 oktober in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:Uitmarkt 2017: Van Gogh Museum presenteert interactieve 3D-versie van ‘Amandelbloesem’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>