Stormachtige start PAN Amsterdam 2016

IMG_20160511_174002Net zo stormachting als het weer, verliep het eerste weekend van PAN Amsterdam, beurs voor kunst, antiek en design. Er heerste een opgetogen sfeer in Hal 8 van RAI Amsterdam. Bezoekers en deelnemers zijn zeer te spreken over de nieuwe indeling van de beurs. De deelnemende handelaren meldden meerdere interessante verkopen, zowel aan bekende als nieuwe kunstverzamelaars. Ook musea kochten objecten aan. Het eerste weekend trok ruim 8.500 bezoekers. De beurs duurt tot en met zondag 27 november (bron: persbericht).

Zie ook: Diamantbeurs – Capital C pop-up exposities en Amsterdam Art Weekend
Opmerkelijk waren vooral de snelle verkopen op zaterdag. In de eerste uren werd direct veel verkocht. Bijzonder grote belangstelling was er voor de Japanse prenten bij Hotei Japanese Prints. Kenners waren ervan op de hoogte dat deze kunsthandelaar onlangs drie particuliere collecties had verworven en sloegen onmiddellijk hun slag. In het eerste weekend werden meer dan 100 prenten en objecten verkocht. Vijf schilderijen, allen van bekende Nederlandse kunstenaars en uit particulier bezit, kregen een nieuwe eigenaar, waaronder een Isaac Israëls, Ezeltje rijden op het Scheveningse strand (1890-1902) en Spuistraat te Amsterdam (circa 1938) van Jan Sluijters jr. Museale interesse was er voor Jonge Vrouw (1912), een aquarel van Leo Gestel, maar dit werk ging uiteindelijk naar een particuliere verzamelaar.

Galerie van het Jaar 2017, Jan van Hoof Galerie deed goede zaken met de verkoop van een net voltooid 1,80 meter hoog mondgeblazen glasobject Arabesk Man van Bernard Heesen en bronzen dierenbeelden van Marjolijn Mandersloot en Nicolas Dings. Deze laatste, bekend van monumentale sculpturen in de openbare ruimte, zoals Spinoza bij de Stopera, was bij kopers populair met een grappig klein werk Novelle waarvan vier van de vijf edities werden verkocht. Vintage design komt in de eclectische opstelling van de beurs goed tot zijn  recht. Bij nieuwe deelnemer MidMod was een opvallend naaitafeltje (ca. 1936) van Rietveld een snelle favoriet. De themastand gewijd aan 100 jaar Gispen van Galerie VANDENBRUINHORST trok eveneens veel belangstelling. Het Ware Huis speelt in op het thema eclectisch verzamelen met een presentatie van vintage objecten en bewerkt glas en nieuwe schilderijen van Ger Stallenberg.

Lees ook:Kunstbeurs Realisme zeer succesvol verlopen
Lees ook:Ontspannen start van PAN Amsterdam
Lees ook:Kunstbeurs PAN Amsterdam 2011
Lees ook:Koninklijke start PAN Amsterdam
Lees ook:Kunstbeurs Realisme in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>