Opening musea van de toekomst in Kerkrade: Columbus, Cube en Continium

Zaterdag 24 oktober verwelkomt het vernieuwde museumplein in Kerkrade de eerste bezoekers. Aan het bestaande wetenschapsmuseum Continium discovery center zijn twee nieuwe bezoekersinstellingen toegevoegd: Columbus earth theater en Cube design museum. Kerkrade krijgt hiermee het eerste omgekeerde planetarium van de wereld en het eerste designmuseum van Nederland. De drie museale instellingen worden nu al geprezen als de musea van de toekomst vanwege hun innovatieve en ontgrenste karakter. Een groot cultureel cadeau voor Nederland, de Euregio Maas-Rijn en de provincie Limburg (bron: persbericht).

 

Met Columbus heeft Limburg een wereldprimeur: bezoekers kunnen in ‘Earth, our planet, our home’ zien wat tot nu toe slechts 500 astronauten zagen: de blik vanuit de ruimte op aarde. Cube, de zes verdiepingen tellende kubus, is een plek voor innovatie, internationaal design en co-creatie met de bezoekers. In Continium maak je spelenderwijs kennis met nieuwe technologie en onderzoek je wat wetenschap voor je leven betekent. Het terrein wordt de nieuwe entree tot de stad Kerkrade doordat de openbare routes het gebied doorkruizen, bijvoorbeeld de looproute van het station naar de stad.

Columbus is een bolvormig gebouw dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt. In de onderste helft van de bol – onder de grond – bevindt – het earth theater. In de bovenste helft van de bol, onder de koepel, bevindt zich een cirkelvormig auditorium, met het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar onder andere documentaires en films van National Geographic getoond worden. In Columbus ligt de aarde letterlijk aan je voeten. In het omgekeerde planetarium kunnen bezoekers de schoonheid en breekbaarheid van onze aarde ervaren door de ogen van een astronaut. Naast ‘Earth, our planet, our home’ biedt het theater producties als ‘ZWART – een ondergrondse reis door de mijnen’. Je wordt meegenomen in het ondergrondse landschap van Limburg en maakt kennis met deze verlaten wereld met honderden kilometers mijngang, machines en spoorrails.

Cube richt zich op design ‘for human needs’: ontwerpen voor menselijke behoeften. Cube toont design en wordt een plek waar kennis wordt gedeeld. Zo kunnen bezoekers het verhaal achter het ontwerp ontdekken, van brainstorm tot prototype. Elk jaar biedt de instelling onderdak aan dertig studenten en ontwerpers. Bezoekers kunnen meedenken en -werken. Ook toont Cube exposities van internationaal en Euregionaal topdesign. Voor de openingstentoonstelling ‘Designing the world’ heeft Cube vijf internationale musea gevraagd om tien topstukken uit te lenen. Deze tentoonstelling loopt tot september 2016. De tentoonstelling ‘Design identities’ laat 50 prijswinnende objecten zien van het Duitse Red Dot Institute, die jaarlijks designprijzen uitlooft. Te zien tot augustus 2016.

Na ruim een jaar dicht te zijn geweest vanwege de nieuwbouw, gaat het bestaande museum Continium weer open. Hier draait het om het ontdekken van de wereld van wetenschap en techniek. De vaste expositie laat zien hoe beide disciplines ons dagelijks leven beïnvloeden, in verleden, heden en toekomst. Bezoekers ontdekken zelf hoe wetenschappelijke principes werken aan de hand van allerlei interactieve stations. Daarnaast toont Continium een uitgebreide collectie historische objecten met als thema’s Steenkolenmijnbouw, Maastrichts Glas en Aardewerk, Machines en Motoren. Er zijn meerdere Labs waar bezoekers zelf aan de slag gaan met techniek. Naast de vaste expositie toont Continium tijdelijke exposities, zoals ‘SMARTphone!’ met daarin de geschiedenis en de toekomst van de smartphone. Tot slot presenteert het Continium in het gratis toegankelijke gedeelte de expositie ‘Out of the Dark’, die aansluit bij het Jaar van de Mijnen 2015.

Lees ook:Expositie ‘Fiets – Bike – Fahrrad: innovative design on two wheels’ in Cube design museum
Lees ook:Donderdag 8 oktober -bezoek koning en koningin aan de Mijnstreek
Lees ook:Expositie ‘Everything You Always Wanted to Know About Toilets – But Were Afraid to Ask’ in Kerkrade
Lees ook:Koningin Máxima opent museum Micropia bij Artis
Lees ook:Duurzaam walhalla op 11 en 12 oktober in de Tolhuistuin: Strawberry Earth Fair in Amsterdam-Noord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>