Grootbeeldfilm Van Gogh bij 125e sterfjaar in Omniversum Den Haag

Vanwege het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh vertoont Omniversum van 9 september tot en met 18 december opnieuw de bekroonde grootbeeldfilm Van Gogh, een kleurrijk portret. De film van François Bertrand werd in 2009 door de Amerikaanse Giant Screen Cinema Association bekroond met de prijzen voor beste film, beste educatieve film en beste soundtrack. De film volgt Vincent van Gogh van zijn 27ste tot zijn dood op 29 juli 1890. In die negen jaar maakte hij ruim 900 schilderijen (bron: persbericht).
Zie ook: Munch : Van Gogh in Van Gogh Museum
De film met verteller Jeroen Krabbé werpt nieuw licht op het werk en leven van de schilder. De reis voert van Nederland, via Arles, Saint-Rémy en Parijs, naar Auvers-sur-Oise. Langs de landschappen die de inspiratie waren voor zijn belangrijkste werken. Van het geel van Van Goghs maïsvelden tot het diepe blauw van zijn nachtluchten. Die komen op het 840 m² grote scherm van koepeltheater Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – schitterend tot leven.
Bij de vertoningen van Van Gogh, een kleurrijk portret organiseert Omniversum een lezing door Chris Stolwijk, directeur Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, op woensdag 18 november om 19.00 uur. Stolwijk studeerde politicologie en kunstgeschiedenis en is sinds eind 1996 verbonden aan het Van Gogh Museum. Hij organiseerde verschillende tentoonstellingen en talrijke symposia en seminars. Hij gaf onder meer leiding aan het Van Gogh onderzoeksprogramma en begeleidde aankopen.
De filmvertoningen en de lezing zijn onderdeel van de bijzondere tentoonstellingen en evenementen die Van Gogh Europe, een samenwerkingsverband van zo’n dertig instellingen in diverse Europese steden, organiseert bij het 125ste sterfjaar van de schilder. Het gezamenlijke thema is ‘125 jaar inspiratie’. De lezing richt zich op de beeldvorming rond Vincent Van Gogh en duurt maximaal een uur. Een kaartje voor film en lezing kost € 12,50 en kan tijdens kantooruren telefonisch worden gereserveerd via 070-4168200.

Lees ook:‘Van Gogh in the Picture’, eendaags kunst- & filmfestival in CineMec Ede
Lees ook:‘Vincent van Gogh – A New Way of Seeing’ bij Pathé
Lees ook:Themajaar Van Gogh 2015 opent met unieke fietsroute Eindhoven
Lees ook:Museum De Fundatie bezit een heuse Van Gogh
Lees ook:Van Gogh terug in Omniversum Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>