Dirigent Frans Brüggen overleden

De Nederlandse dirigent Frans Brüggen is overleden. Hij kampte al langere tijd met een zwakke gezondheid en werd 79 jaar. Brüggen was een pionier in de oude muziek. In de jaren 60 en 70 verwierf hij wereldfaam als blokfluitist. In 1981 richtte hij het Orkest van de Achttiende Eeuw op. Net als Bach-kenner Ton Koopman, dirigent Nikolaus Harnoncourt en dirigent/klavecinist Gustav Leonhardt probeerde Brüggen oude muziek nieuw leven in te blazen. Ze bestudeerden originele partituren en andere historische bronnen om componisten beter te begrijpen en speelden op authentiek instrumenten of kopieën daarvan.

Brüggen begon als blokfluitist, maar ging zich in de jaren 70 meer en meer toeleggen op dirigeren. In 1981 was hij mede-oprichter van het Orkest van de Achttiende Eeuw, waarmee hij werken uitvoerde van Rameau, Bach, Haydn, Mozart en Beethoven (preview documentaire: klik hier). Het orkest reisde de hele wereld rond en maakte tal van concert- en cd-opnames en telt meer dan vijftig muzikanten uit zo’n twintig landen. In 2010 werd het orkest onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Spraakmakend waren onder meer de symfonieën van Beethoven, Die Schöpfung van Haydn en uitvoeringen van de passies van Bach. Brüggen dirigeerde onder meer ook ‘moderne’ orkesten, zoals het Concertgebouworkest, de Radio Kamer Philharmonie.

Lees ook:Orkest van de 18e eeuw krijgt Cultuurprijs
Lees ook:Gergiev Festival in De Doelen Rotterdam
Lees ook:Meester oude muziek Gustav Leonhardt overleden
Lees ook:Festival Klassiek op het Amstelveld viert jubileumeditie 15, 16 & 17 september
Lees ook:Prinses Beatrix bij opening Gergiev Festival Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>