Palmpasen – laatste zondag voor Pasen

Zondag 13 april is het Palmpasen: de zondag voor Pasen en de laatste  van de vastenperiode die na carnaval (Aswoensdag) begon (2015: klik hier). Het is het begin van de Passietijd, of de Goede Week. Met name in deze week wordt op veel plekken in Nederland traditioneel de Matthaüs Passion uitgevoerd. Op Palmpasen wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Palmzondag heet sinds 1970 ook wel Passiezondag, voluit Palmzondag van de passietijd des Heren, dat tot dat jaar op de tweede zondag voor Pasen viel. Kinderen lopen met Palmpasen rond met een palmpaasstok: een versierde stok met vijgen, slingers, vlaggetje, bloemen en geschilderde eieren hangen en een haantje van brood in de top. Vooral in Twente en de Achterhoek leeft deze traditie nog.

In de Rooms-katholieke kerk worden met Palmpasen palmtakken gewijd, in onze streken zijn dat vanwege het klimaat buxustakken. Na de wijding volgt een processie met gezang, dat herinnert aan het volk dat Jezus met gejuich binnenhaalde in Jeruzalem. De muziek heeft – zoals trouwens de hele dag – een verdrietige ondertoon, omdat datzelfde volk hem op Goede Vrijdag uitjouwde. Op deze dag wordt als evangelielezing het hele lijdensverhaal van Jezus wordt gelezen; de tweede keer is op Goede Vrijdag. Na de mis worden de gewijde palmtakken achter het kruisbeeld gestoken. In de protestantse kerken leggen de mensen een openbare belijdenis af van het geloof. Sommige kerken doen dat met Pinksteren. In Spaans-Latijnse landen beginnen op en vanaf Palmzondag de grootste processies waarin het lijden van Christus wordt uitgebeeld.

Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen 2012
Lees ook:Palmpasen: de laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen, de zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen, begin van de Passieweek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>