Palmpasen – laatste zondag voor Pasen, begin van de Passieweek

Zondag 9 april is het Palmpasen: de laatste zondag voor Pasen begint de Passietijd, ook wel Stille Week, Goede Week, Heilige Week of Lijdensweek: het slot van 40 dagen vasten tot Pasen (16 en 17 april). In deze week worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijk geloof uitmaken, met name het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus: Witte Donderdag (laatste avondmaal), Goede Vrijdag (kruisiging) en Stille Zaterdag (Jezus is begraven). Pasen is het Hoogfeest en herinnert aan de opstanding van Jezus uit de dood. Het stamt af van het Joodse Pesach (lentefeest), maar beide data werden tijdens het Eerste Concilie van Nicae in 325 ontkoppeld. Op veel plekken in Nederland wordt traditioneel de Matthäus Passion uitgevoerd.

Zie ook: Rotterdam Marathon

Op Palmpasen wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Kinderen lopen met Palmpasen rond met een palmpaasstok: een versierde stok met vijgen, slingers, vlaggetje, bloemen en geschilderde eieren hangen en een haantje van brood in de top. Vooral in Twente en de Achterhoek leeft deze traditie nog.  Palmtakken tijdens processies ( in onze streken buxustakken) herinneren aan de blijde intocht met juichende mensen van Jezus in Jeruzalem. De muziek tijdens de processie heeft – zoals trouwens de hele dag – een verdrietige ondertoon, omdat datzelfde volk hem op Goede Vrijdag uitjouwde.

In de protestantse kerken leggen de mensen een openbare belijdenis af van het geloof. Sommige kerken doen dat met Pinksteren. In Spaans-Latijnse landen beginnen op en vanaf Palmzondag grote processies waarin het lijden van Christus wordt uitgebeeld. Nederland en België kennen dit gebruik ook , maar dan soberder. In het Belgische Hoegaarden wordt ieder jaar een palmezelprocessie gehouden. Met Palmpasen zingen de kinderen:

Palm Palm Pasen, hei koerei

Over enen zondag krijgen wij een ei

Één ei is geen ei

Twee ei is een half ei

Drie ei is een paasei

Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen, begin van de Passietijd
Lees ook:Palmpasen – begin van de Stille Week tot Pasen
Lees ook:Palmpasen 2012
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>