Palmpasen – laatste zondag voor Pasen

Zondag 17 april 2011 is het Palmpasen: de zondag voor pasen en de laatste  van de vastenperiode die na carnaval (Aswoensdag) begon (2014: klik hier). Het is het begin van de Passietijd, of de Goede Week. Op Palmpasen wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Palmzondag heet sinds 1969 ook wel Passiezondag: tot dat jaar viel het op de tweede zondag voor Pasen. Kinderen lopen met Palmpasen rond met een palmpaasstok (zie afbeelding): een versierde stok met vijgen, slingers, vlaggetje, bloemen en geschilderde eieren hangen en een haantje van brood in de top. Vooral in Twente en de Achterhoek leeft deze traditie nog.

In de Rooms-katholieke kerk worden met Palmpasen palmtakken gewijd, in onze streken zijn dat vanwege het klimaat buxustakken. Na de wijding volgt een processie met gezang, dat herinnert aan het volk dat Jezus met gejuich binnenhaalde in Jeruzalem. De muziek heeft – zoals trouwens de hele dag – een verdrietige ondertoon, omdat datzelfde volk hem op Goede Vrijdag uitjouwde. Na de mis worden de gewijde palmtakken achter het kruisbeeld gestoken. In de protestantse kerken leggen de mensen een openbare belijdenis af van het geloof. Sommige kerken doen dat met Pinksteren.

Lees ook:Palmpasen 2012
Lees ook:Palmpasen: de laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen – het eind van de vastenperiode
Lees ook:Palmpasen, de zondag voor Pasen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>