Fellini – The Exhibition in Filminstituut EYE Amsterdam

Van 30 juni tot en met 22 september 2013 presenteert EYE Amsterdam een grote tentoonstelling over Federico Fellini (1920-1993), een van de meest gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema: Fellini – The Exhibition. Groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken en affiches geven 20 jaar na zijn overlijden inzicht in de obsessies en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vita en . Actrice en levende legende Anita Ekberg (La dolce vita) is aanwezig bij de opening van de tentoonstelling op 29 juni en de publieksvoorstelling van La dolce vita op 30 juni. Parallel aan de expositie loopt een retrospectief filmprogramma Alles is Fellini, 30 juni t/m 22 september 2013 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl (bron: persbericht).

 

Veertig jaar beslaat de carrière van Federico Fellini, een van  de beroemdste Italiaanse filmmakers ooit, met films die in het geheugen van de filmliefhebber staan gegrift. De brullende boeienkoning uit La strada (1954), de gekwelde societyreporter uit La dolce vita (1960), de tirannieke regisseur met de zweep uit (1963) of de vrouw die de dorpsjongen liefdevol tussen haar grote borsten klemt: ze zijn uitgegroeid tot archetypen van een ‘felliniaans’ universum. Een universum waarin Fellini’s alter ego – vaak gespeeld door Marcello Mastroianni – in wisselende gedaantes opduikt en een parade van groteske menselijke zwakheden de revue passeert.

 

De tentoonstelling Fellini – The Exhibition toont de bronnen van zijn rijke verbeelding en laat zien hoe hij in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Daarnaast is te zien hoe Fellini in zijn films gangbare lineaire vertelstructuren doorbrak en hoe hij op speelse wijze existentiële vraagstukken aansneed. Filmfragmenten, tekeningen en foto’s laten zien hoe Fellini vorm gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen. Daarnaast zijn er nooit eerder getoonde foto’s van Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald. Hun opnamen achter de schermen werpen licht op de fantasiewereld van Cinecittà, de studio waar Fellini veel films opnam. Affiches laten zien hoe Fellini door de jaren heen de receptie van zijn films en zichzelf probeerde te sturen. Ook te zien zijn allerlei tijdschriften die een rol speelden in de beeldvorming over de regisseur, zijn films en de acteurs.

 

De tentoonstelling plaatst het werk van Fellini in een breder perspectief: de tijd waarin hij leefde en werkte. Met name in Italië veroverden vanaf eind jaren vijftig de massamedia film, pers, televisie en reclame in rap tempo het publiek. Fellini – niet voor niets de bedenker van de term ‘paparazzi’ in La dolce vita – voorzag al vroeg de invloed van de media op het gedrag van mensen en verwees ernaar in zijn films (zoals het billboard met een tot leven komende Anita Ekberg in Boccacio ’70).

 

Onderdeel van Alles is Fellini is een compleet filmretrospectief (van Luci del varietà uit 1950 tot en met La voce della luna, 1990). Verschillende sprekers besteden aandacht aan de invloed van Fellini op andere filmmakers en op de Europese cultuur en media, onder andere op 12 juli het EYE Filmcafé, met Erwin Olaf, Martin Koolhoven (column) en muziek van Hadewych Minis (16.30 uur). In de Collectiespecial rond zijn film Tadzio legt Erwin Olaf, groot bewonderaar van Fellini, uit hoe hij hem inspireerde. EYE en het restaurant bieden op 9 juli voor € 35,- het arrangement: Fellini: ‘Of course, my favourite thing to eat is a woman who has just eaten’, met een lezing, een diner: Verdure alla griglia e polenta en aansluitend Fellini’s Roma.

Lees ook:Tentoonstelling Michelangelo Antonioni – de meester van de moderne cinema in EYE Amsterdam
Lees ook:A’DAM ITALIANO, powered by Crodino
Lees ook:Pirandello Festival Helmond
Lees ook:Grote tentoonstelling David Cronenberg in EYE
Lees ook:Nederlands Film Festival 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>