Grote tentoonstelling David Cronenberg in EYE

EYE presenteert van zondag 22 juni tot en met 14 september David Cronenberg – The Exhibition, een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg. Hij verwierf een een cultstatus met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkent de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: fysieke en psychologische transformatie van zijn personages. Hoogtepunten zijn de prachtige special-effects attributen uit zijn films, rekwisieten, artwork, setdesign en originele kostuums. Hij werkte met beroemde acteurs als Jude Law, Jeremy Irons en Robert Pattinson, die hij uitdaagde om de grenzen van hun vak op te zoeken. De tentoonstelling is voor EYE gemaakt in samenwerking met het Toronto International Film Festival en voor het eerst in Europa te zien (bron: persbericht).

Cronenberg (Toronto, 1943) bereikte een ware cultstatus als ‘horrormeester’ met de films Shivers (1975) en Rabid (1977). Met Videodrome (1983) richtte hij zich als een van de eerste filmmakers op de – verwoestende – invloed van de massamedia op de mens en presenteerde hij zijn visie op de beïnvloedbaarheid van het lichaam door de technologie. Videodrome (trailer: zie website) is een onderzoek naar de gevaren van reality-televisie waarin stevige en profetische kritiek wordt geuit op de hedendaagse mediacultuur. Zijn werk is nog altijd actueel in de huidige tijd van grootschalige technologische ontwikkelingen, met vaak ongekende effecten op de menselijke psyche.

Technologische mutaties van het menselijk lichaam en de tweedeling tussen lichaam en geest staan centraal in The Dead Zone (1983) en The Fly (1986, Oscar beste grime). Na Dead Ringers (1988) en Naked Lunch (1991) heet de regisseur niet langer ‘genrefilmer’, maar is een volwaardige auteur en verwerft internationale faam. De moderne mensheid en de veranderende samenleving zijn prominent aanwezig in Crash (1996) en in het virtual reality-essay van eXistenZ (1999). In Spider (2002) en A History of Violence (2005) vermijdt Cronenberg juist een expliciete boodschap en verkent hij de psychologie achter menselijke tegenstrijdigheden.

EYE vertoont alle 18 speelfilms van Cronenberg en zijn korte films en schetst in drie thema’s een beeld van Cronenbergs visie op de invloed van technologie en wetenschap op de wisselwerking tussen lichaam en geest. In het eerste blok (22 juni tot 20 juli) komen wetenschappers aan bod die via onorthodoxe theorieën en praktijken de mens verder willen helpen, maar daarin falen: Shivers (1975), The Fly (1986) en Dead Ringers (1988). In het tweede blok (20 juli – 17 augustus) moet de mens zijn eigen stoffelijkheid herkennen en accepteren in plaats van te vrezen, ontkennen of idealiseren: The Brood (1979), Naked Lunch (1991) en A History of Violence (2005). De films uit het derde blok (17 augustus – 14 september) tonen zijn omgang met technologie, die ons en onze omgeving – en daarmee onze perceptie van de realiteit – verandert: Videodrome (1982), Crash (1996) en eXistenZ (1999).

In samenwerking met Transnatural wordt gekeken hoe Cronenbergs gedachtegoed in hedendaags design is terug te vinden door performances en interactieve kunstwerken. Er zijn lezingen en het werk van Cronenberg wordt ook van context voorzien door de vertoning van films van andere makers, met thematisch gelinkte titels uit de EYE-collectie. De film Videodrome (1982) wordt vanaf 26 juni door EYE in een nieuwe, digitale restauratie opnieuw uitgebracht en is de gehele periode in EYE en in diverse filmtheaters te zien.

Lees ook:Beleef Plus Beurs voor 55-plusser in Den Bosch
Lees ook:Museum de Fundatie en Rijksmuseum Twenthe: Turner, Gevaar & Schoonheid’
Lees ook:Wereld Yoga Dag 2014
Lees ook:Film David Bowie op Grote Markt Groningen
Lees ook:Overkill Festival in Ensxchede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>