Tong Tong Fair 2013 in Den Haag

IMG_20161012_123549Woensdag 22 mei tot en met zondag 2 juni staat de 55e Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag (2014: klik hier). In 1959 organiseerde een groepje Indische Nederlanders voor het eerst een Indische Pasar Malam die uitgroeide tot de grootste ter wereld en tegenwoordig Tong Tong Fair heet. De Fair bestaat uit de Grand Pasar met het Indonesische Paviljoen, de Eetwijk met Aziatische restaurants en het Tong Tong Festival: een cultureel programma met een cross-over van Oost en West. Richt wereldmuziek zich vooral op cross-overs van Noord en Zuid, het Tong Tong Festival doet dat van Oost naar West, met de Indische erfenis (krontjong, gamelan, Indorock en hawaiian). De Tong Tong Fair is iedere dag open van 12.00 tot 22.00 uur. Het festival biedt meer dan 200 voorstellingen. Zo komt de beroemdste krontjongzangeres van Indonesië, Waldjinah. De koningin van krontjong geeft concerten en een masterclass. De Balinese jazzgitarist I Wayan Balawan speelt samen met zijn band The Gamelan Maestros een mix van Balinese Gamelan en elektrische gitaar. Tango meets Java & Bali, wanneer Carel Kraayenhof zijn muziek samenbrengt met de danstradities uit Java en Bali. Wereldmuziek van eigen bodem is er onder meer van Astrid Seriese (bron: persbericht).

 

Ooit wisten de de Indische Tielman Brothers Nederland wakker te schudden met rock-‘n-roll: hun stijl werd een genre: Indorock. De nog altijd actieve Crazy Rockers treden op met Rinus Gerritsen en George Kooymans van The Golden Earring: Indorock meets Nederpop. Verder is er een themaprogramma rond wayang, het poppenspel uit Indonesië, met schaduwpoppenspelers, wayang wong (mensen als poppen) en wayang golek (driedimensionale poppen). De modeshows uit de jaren ’80 op de Pasar Malam Besar (de oude naam van de Tong Tong Fair) zijn legendarisch. Dit jaar komt Dian Pelangi, de nieuwe leading lady van de Indonesische modewereld. Ze trekt internationale aandacht met haar mode voor jonge moslima’s, met een mix van batikpatronen, safariprints en alle kleuren van de regenboog. Het festival profileert zich ook als (internationaal) schrijversfestival, met onder meer Ahmad Tohari (‘Ronggeng Dukuh Paruk’, 1982, ‘Dansmeisje uit mijn dorp’) en Tan Twan Eng (Maleisië, ‘The Garden of Evening Mists, waarvoor hij de Man Asian Prize 2012 kreeg).

 

Er is een themaprogramma rond tweede generatie Nederlanders: kinderen van Indische Nederlanders die hun moederland Indië halsoverkop moesten verlaten. Marion Bloem staat stil bij haar bestseller ‘Geen gewoon Indische meisje’ (1983). Hoogleraar Pamela Pattynama vertelt over documentaires van tweede generatie filmmakers. Er zijn twee tentoonstellingen te zien: ‘Marietje van Oordt (1897-1974), een tragisch leven aan de Indische zelfkant’ en ‘Sporen van Smaragd’. Foto’s van het koloniale leven in Nederlands-Indië suggereren vaak dat alle kolonialen in welvaart leefden, maar Marietjes verhaal bewijst dat dit niet altijd gold. De expositie hoort bij het boek ‘Niemand zorgde voor mijn ziel’ van Gerard Termorshuizen, dat op deze Fair wordt gepresenteerd.

 

In de stadsgeschiedenis van Den Haag neemt de band met voormalig Nederlands-Indië een voorname plaats in. De commerciële en culturele uitwisseling met de ‘Gordel van Smaragd’ heeft veel sporen achtergelaten in het stadsbeeld, te zien op de tentoonstelling ‘Sporen van smaragd, compleet met een symposium en een boek, dat op de Fair wordt gepresenteerd. De tentoonstellingen van vorig jaar: ‘Oma’s sarong. Familieverhalen in batik’ en ‘De geschiedenis van de Indische keuken’ staan ook dit jaar opgesteld in het Cultuurpaviljoen.

Lees ook:Tong Tong Fair 2010 in Den Haag
Lees ook:Tong Tong Fair 2014 op Malieveld Den Haag
Lees ook:Nog tot en met zondag 7 juni: de Tong Tong Fair in Den Haag
Lees ook:Tong Tong Fair 2012 in Den Haag
Lees ook:Zaterdag 28 mei opent de 58e Tong Tong Fair in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>