Tong Tong Fair 2010 in Den Haag

Woensdag 20 mei 2010 opent de Amerikaanse ambassadeur de 52e Tong Tong Fair (editie 2013: klik hier).  Tot en met zondag 30 mei 2010 staat de Fair op het Malieveld in Den Haag: de opvolger van de beroemde Indische Pasar Malam Besar is de grootste in haar soort ter wereld. Stichting Tong Tong zet zich in voor de Indische (Euraziatische) cultuur waarin Oost en west samenkomen. Dat ontstond meer dan vierhonderd jaar geleden en is een van de oudste mengculturen ter wereld. De Fair is iedere dag open van 11.00 tot 22.00 uur, vrijdag en zaterdag in het pinksterweekend tot 23.00 uur.

 

De Tong Tong Fair is een archipel van tenten, met elkaar verbonden door walkways. In het midden is een open veld: de aloen-aloen, met terrassen bij mooi weer en live muziek in het weekend. De grand pasar telt ruim tweehonderd stands. De eetwijk bestaat uit meer dan twintig eethuizen. In het Cultuurpaviljoen is nooit eerder vertoond archiefmateriaal te zien van Nederlands-Indië en Indonesië. Vijf theaters tonen de mix van oost en West: het Tong Tong Festival brengt artiesten, auteurs en wetenschappers uit binnen –en buitenland naar Den Haag, maar produceert ook eigen producties en mengt muziek –en danstradities. Er zijn dagelijks tientallen lezingen, workshops, muziek –en dansvoorstellingen, toneelproducties en kookdemonstraties.

 

Makana, de beste slack-key gitarist van Hawaï, komt naar het festival. Naast Indonesische elementen heeft het Tong Tong festival vooral in de muziek ook een westerse kant, sterk beïnvloed door de Amerikaanse cultuur. Rock & roll (Indorock), jazz, american en hawaiian (Polynesische) music & dance zijn vaste elementen van de Indische Tong Tong. De Amerikanisering van de Indische cultuur begon al in de vroege 20e eeuw: Nederlands-Indië lag een stuk dichterbij de VS dan Nederland. In de jaren ’20-’30 werd via deze link hawaiian muziek en dans ook in ons land populair, met name in Den Haag. De Hofstad groeide door de Indische invloed uit tot de eerste jazzstad van Nederland en door toedoen van de Indorock ontstond in de jaren ‘60 de Haagse beatgolf. In Los Angeles wonen naar schatting 50.000 ‘Amerindo’s’: Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië via ons land uiteindelijk in de VS terechtkwamen.

Lees ook:Tong Tong Fair 2011 in Den Haag
Lees ook:Tong Tong Fair 2012 in Den Haag
Lees ook:Zaterdag 28 mei opent de 58e Tong Tong Fair in Den Haag
Lees ook:Tong Tong Fair 2014 op Malieveld Den Haag
Lees ook:Nog tot en met zondag 7 juni: de Tong Tong Fair in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>