W.F. Hermans stond geregistreerd bij Kultuurkamer

De in 1995 overleden schrijver W.F. Hermans registreerde zich in 1942 bij de Nederlandse Kultuurkamer van de Duitse bezetter. Dat meldt de Volkskrant. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is in het bezit van het kaartje waaruit blijkt dat Hermans zich aanmeldde. Hermans (1921-1995) geldt als één van de belangrijkste naoorlogse schrijvers. De Kultuurkamer was door de Duitsers ingesteld: kunstenaars moesten  er zich komen aanmelden. Joden werden niet toegelaten. Het werd gevonden door hoogleraar geschiedenis en publicist Willem Otterspeer die sinds 2000 werkt aan een biografie over de schrijver.

 

Hermans viel regelmatig collegaschrijvers aan omdat zij volgens hem niet zuiver waren geweest in de Tweede Wereldoorlog. Volgens de krant heeft hij zijn eigen aanmelding altijd geheim weten te houden. Hermans was amper 20 toen hij het formulier inzond. De Kultuurkamer ontving het op 31 augustus 1942; op 8 september werd het registratiedossier gemaakt. Hermans had toen nog maar één verhaal gepubliceerd. Het is niet bekend opf de Kultuurkamer hem als lid accepteerde: een bewijs van lidmaatschap is niet gevonden, aldus de Volkskrant.

Lees ook:Virus bedreigt Nederlandse kikkers
Lees ook:Eerste kievitsei 2012 gevonden
Lees ook:Eerste kievitsei 2009 gevonden
Lees ook:Eerste kievitsei 2014 gevonden
Lees ook:Kickboksgala mondt uit in massale vechtpartij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>