Vincent van Goghcentrum ‘Vincentre’ opent in Nuenen

Op zondag 18 juli 2010 gaan de deuren open van Vincentre, het nieuwe Vincent van Gogh  centrum in het Brabantse Nuenen. Veel mensen weten niet dat de schilder een Brabander was. De provincie steekt 750.000 euro in Van Gogh Village Nuenen: het moet een nieuwe toeristische trekpleister worden. Het Vincentre laat bezoekers zien hoe Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 in Nuenen leefde en werkte. In die periode schilderde hij een kwart van al zijn werken, waaronder zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. Daarnaast zijn in Nuenen 21 typische Van Gogh plekken te bekijken.

 

feite is het dorpscentrum één groot openluchtmuseum met  veel herinneringen aan de  schilder: Van Gogh Village Nuenen. Het Vincentre is gevestigd in het oude, volledig gerenoveerde raadhuis aan De Berg in het centrum van Nuenen. Moderne technieken laten de bezoeker de tijd van Vincent van Gogh beleven. Zo zijn er ‘sprekende portretten’ en bezoekers kunnen dwalen door levensgrote schilderijen en kijken naar een indringende film over het ontstaan van de aardappeleters. Het centrum is open dinsdag tot en met zondag van 10,.00 tot 17.00 uur. Tickets: zie website. In  Nuenen staan zestien informatiezuilen op plaatsen die door Van Gogh zijn getekend of geschilderd, zoals: molen De Roosdonck, de H. Clemenskerk, het voormalig wevershuis Pieter Dekkers en de Opwettense watermolen en ook bij het standbeeld van Van Gogh in het park. Bezoekers kunnen dus letterlijk op plekken gaan staan waar Van Gogh vroeger ook heeft gestaan en daarmee in zijn voetsporen treden.

Lees ook:Vincentre Nuenen officieel geopend
Lees ook:Themajaar Van Gogh 2015 opent met unieke fietsroute Eindhoven
Lees ook:‘Vincent van Gogh – A New Way of Seeing’ bij Pathé
Lees ook:Van Gogh Museum denkt niet dat schilder is vermoord
Lees ook:‘Van Gogh in the Picture’, eendaags kunst- & filmfestival in CineMec Ede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>