Vincentre Nuenen officieel geopend

Vrijdagmiddag 17 september 2010 openden de Commissaris van de Koningin van Noord Brabant  en een familielid van Vincent van Gogh officleel het Vincentre, het nieuwe Vincent van Goghcentrum in Nuenen (klik hier voor trailer). Het geeft bezoekers een goed beeld van hoe de schilder van 1883 tot 1885 hier leefde en werkte. In die periode schilderde hij onder meer zijn eerste meesterwerk ‘De Aardappeleters’ (klik hier voor filmpje). Nuenen heeft 20 typische Van Goghplekken te bieden (bron: persbericht). 

 

Het Vincentre is gevestigd in het oude, volledig gerenoveerde raadhuis aan de Berg in het centrum van Nuenen. Er zijn ‘sprekende portretten’ en bezoekers kunnen ronddwalen door levensgrote schilderijen en kijken naar een indringende film over het ontstaan van ‘De Aardappeleters’. Een kleinzoon van één van de mannen die afgebeeld staat op ‘De Aardappeleters’, is nu vrijwilliger bij het centrum. Naast individuele bezoekers uit binnen- en buitenland, verwacht het Vincentre ook veel educatieve groepen: dit is een van de speerpunten van het centrum. 
 
In Van Gogh Village Nuenen staan 16 informatiezuilen op plaatsen, die door Van Gogh zijn getekend of geschilderd, zoals: molen De Roosdonck, de H. Clemenskerk, het voormalig wevershuis Pieter Dekkers en de Opwettense Watermolen. Bezoekers kunnen dus letterlijk op plekken gaan staan waar Van Gogh vroeger ook heeft gestaan en daarmee in zijn voetsporen treden.

Lees ook:Vincent van Goghcentrum ‘Vincentre’ opent in Nuenen
Lees ook:Themajaar Van Gogh 2015 opent met unieke fietsroute Eindhoven
Lees ook:Grootbeeldfilm Van Gogh bij 125e sterfjaar in Omniversum Den Haag
Lees ook:‘Van Gogh in the Picture’, eendaags kunst- & filmfestival in CineMec Ede
Lees ook:Hallo Cultuur! in Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>