Passiespelen Tegelen 2010

Zondagmiddag 16 mei 2010 is in openluchttheater De Doolhof in Tegelen de première  van de 19e Passiespelen, in aanwezigheid van de koningin (2015: klik hier). In dit  schouwspel spelen honderden vrijwilligers de laatste dagen van Jezus na: een katholieke traditie die teruggaat naar de Middeleeuwse mysteriespelen  rond Pasen. In de 17e eeuw kwam de traditie terug in het Duitse Oberammergau. Tegelen kreeg de Passiespelen in 1931; sinds 1975 iedere vijf jaar. De lijdensweg wordt tot en met 12 september 23 keer opgevoerd: 18 op zondag (14.30 uur), één op Pinkstermaandag en vier op zaterdag (tussen 17 juli en 7 augustus, 18.00 uur).

 

‘Meer dan 400 medewerkers, nieuwe kostuums en muziek, een groots decor en een spectaculair artistiek concept beloven een gedenkwaardig theaterspektakel’, aldus de website. De Doolhof staat achter het NS-station van Tegelen en is één van de indrukwekkendste openluchttheaters van ons land. Eind 19e eeuw werd begonnen met de bouw van een kloostertuin van 1,7 ha. In 1946 was herbouw na verwoesting in de oorlog gereed, met een speelruimte van 75 bij 45 meter en een overdekte tribune. Sinds 70 jaar staat er een vast decor: een centrale tempel, geflankeerd door de paleizen van Herodes en Pilatus met ervoor een wirwar van terrassen, poorten en paden op meerdere niveaus.

 

In de pauze van de premièrevoorstelling bezoekt de koningin een speciaal paviljoen van het 450-jarige bisdom Roermond. Daar ontmoet ze bisschop Frans Wiertz en andere kerkfiguren. De bisschop biedt de Koningin een exemplaar aan van het boek ‘Bisdom langs de Maas – de geschiedenis van de kerk in Limburg’. Het bisdom zou haar jubileum op 22 mei met een Feest van Licht in De Doolhof afsluiten, maar dat gaat niet door. Volgens de bisschop is het op dit moment, met de aan het licht gekomen misbruikschandalen binnen katholieke instellingen, niet gepast een triomfantelijk feest te vieren. In plaats daarvan komt een bescheiden samenzijn in de kathedraal van Roermond.

Lees ook:Passiespelen Tegelen 2015
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Bloemencorso Zundert 2012
Lees ook:Sint Maarten: met lampionnen van deur tot deur zingen voor snoep
Lees ook:Bloemencorso van Zundert

1 Reacties // Reageer

One thought on “Passiespelen Tegelen 2010

  1. Rosa

    De Passiespelen passen in de Europese traditie van het verbeelden van de lijdensweg van Jezus. In 1931 werd er voor het eerst een passiespel opgevoerd in het Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Sindsdien is het een traditie en is het zelfs opgenomen als nationale traditie als Immaterieel Erfgoed van Nederland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>