Sint Maarten: met lampionnen van deur tot deur zingen voor snoep

Dinsdag 11 november is het Sint Maarten (2015: klik hier): dan trekken verklede kinderen met lampionnen van deur naar deur en zingen in ruil voor snoep en fruit. Het is de naamdag van de in de middeleeuwen populaire Sint Maarten. Het komt nog voor Noord-Holland, Noord-Nederland, Limburg en in de stad Utrecht. In Amsterdam herleefde Sint Maarten eind 20e eeuw. Vroeger liepen kinderen rond met uitgeholde bieten met een kaars erin: tegenwoordig met lampionnen. Niet alleen katholieken, ook protestanten en moslims doen mee, niet in de laatste plaats vanwege het gratis snoep. In Vlaanderen leeft de traditie hier en daar ook nog. De stad Utrecht viert het vijf dagen lang: Sint Maarten is de schutspatroon van de Domstad.

In een aantal plaatsen zijn georganiseerde lampionnenoptochten, zoals in Vlaardingen, Voorburg, Assen, Varsseveld en het Vondelpark in Amsterdam. Sint Maarten zou voortkomen uit een heidens feest: het ronddragen van het (heilige) vuur was een vruchtbaarheidsritueel in heel West Europa. De katholieke kerk nam het heidense ritueel over om zo het vertrouwen van het volk te winnen. Volgens een andere versie was het de kerk zelf die het feest introduceerde: rond 11 november wordt uit het Evangelie van Lukas voorgelezen: ‘Niemand steekt een lamp aan en zet die in de kelder of onder de korenmaat, maar op de standaard, opdat wie binnentreden het licht zien’ (Lukas 11:33). Moderne wetenschappers houden het midden tussen beide ideeën. Sint Maarten was een bedelfeest voor de armen: rijke burgers hielden hun kinderen liever binnen. Het feest wordt nu gezien als een traditie die behouden moet worden, vrij van religieuze of politieke lading. Vandaag de dag gaan veel ouders voor de veiligheid met de kinderen mee op pad.

Lees ook:Sint Maarten 2013
Lees ook:Vrijdag 11 november: Sint Maarten – lampionnenoptochten en zingen voor snoep
Lees ook:Sint Maarten – zingend langs de deuren in ruil voor snoep
Lees ook:Sint Maarten: kinderen zingend langs de deuren voor gratis snoep
Lees ook:Sint Maarten 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>