Stedelijk Museum Amsterdam krijgt vorm

De nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt vorm: sinds februari worden de onderdelen aangevoerd die de nieuwe constructie gaan vormen (klik hier voor filmpje). Jarenlang werd er onder de grond gewerkt in wat meer weg had van een zwembad dan van een museum. De uitgegraven bak naast het oude gedeelte stond onder water, omdat de oudbouw anders in het gat naar beneden kon zakken.

 

Duikers legden de betonnen vloer onder water. Afgelopen herfst was de begane grond bereikt en nu wordt het stalen frame opgebouwd, dat als basis gaat dienen voor de nieuwbouw. Daarin komen tentoonstellingszalen, auditorium, filmzaal en entree. De nieuwbouw krijgt de vorm van een badkuip, lijkt misschien nog het meest op een gelande ufo en leunt straks op vier kolommen en een betonnen wand. De badkuip is vergelijkbaar met een brug, die ook een heel stuk moet ‘overspannen’. Het stalen frame wordt in honderden verschillende delen aangevoerd en als stukken meccano op het bouwterrein aan elkaar bevestigd. Het frame vormt het skelet en wordt straks bekleed en glanzend wit gespoten.

 

Het Stedelijk zal ergens in 2011 opengaan: beduidend later dan oorspronkelijk gepland. Om de Amsterdammer ‘alvast een deel van hun Stedelijk terug te geven’, zou de oudbouw op 12 mei opengaan. Dat is inmiddels helemaal gerestaureerd en gerenoveerd en kan voorlopig een deel van de collectie tonen. Inmiddels blijkt ook deze datum niet haalbaar: de opening van de oudbouw vindt  nu ergens aan het eind van de zomer plaats; een definitieve datum is nog niet vastgesteld.

Lees ook:Nieuwbouw Stedelijk Museum Amsterdam krijgt vorm
Lees ook:Stedelijk Museum is een juweel
Lees ook:Verbouwing Stedelijk Museum duurt langer
Lees ook:Gevel Stedelijk Museum Amsterdam gearriveerd
Lees ook:Stedelijk Museum zoveelste bouwschandaal Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>