Stedelijk Museum is een juweel

IMG_20160502_143245Zaterdag 22 september 2012 opende de koningin het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. ‘Eindelijk’, zei burgemeester van de Laan in zijn toespraak: na acht jaar heeft de hoofdstad haar Stedelijk weer terug. De verbouwing mag dan duurder zijn uitgevallen en een stuk later zijn opgeleverd: het eindresultaat is een juweel. Ik voelde me simpelweg gelukkig toen ik zondag ronddwaalde door de oudbouw en me liet verrassen in het nieuwe gedeelte. Het was een feest om oude vertrouwde topstukken terug te zien en de nieuwbouw was overrompelend.

Het oude pand uit 1895 ging volledig op de schop, de Nieuwe Vleugel van Sandberg moest eraan geloven en de museumtuin maakte plaats voor de ‘badkuip’: nieuwbouw, met een groot ondergronds gedeelte. De hoofdingang is daarheen verplaatst. De nieuwbouw biedt wisselende exposities, de oudbouw werken uit de permanente collectie. Beide delen lopen haast ongemerkt in elkaar over: vanaf de kassa’s loop je het vroegere restaurant binnen, waar (gelukkig) de muurschildering van Karel Appel is gebleven. Niet alleen het weerzien van ‘oude’ stukken is een feest, maar ook het feit dat het er zoveel zijn: met de uitbreiding kan het Stedelijk veel meer uit haar collectie laten zien dan vroeger. Een aantal kunstenaars hebben hun eigen zaal en de helft van de begane grond in de oudbouw is gereserveerd voor de unieke (en enorme) collectie Dutch design. De gift-shop en het restaurant zijn nogal volumineus, maar de enorme glazen gevel, het high-tech dak en het grote voorplein maken veel goed. Zondag voerde een eerste eenling er actie en oreerde erop los: wellicht de geboorte van de Amsterdamse variant van de Londense Speakers Corner en dé ideale toevoeging voor een museum, dat in het verleden als spraakmakend gold, zowel in de kunstwereld als in de maatschappij. Dat is immers wat directeur Ann Goldstein naar eigen zeggen met het Stedelijk wil: middenin de samenleving staan.

Lees ook:Stedelijk Museum Amsterdam krijgt vorm
Lees ook:Stedelijk Amsterdam voorlopig niet open
Lees ook:Amsterdammers hebben hun Stedelijk Museum terug
Lees ook:Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw dicht
Lees ook:Bouw Stedelijk Museum stilgelegd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>