Stedelijk Museum zoveelste bouwschandaal Amsterdam

Het Amsterdamse Stedelijk Museum is sinds 2004 wegens verbouwing gesloten en had dit jaar open moeten gaan, maar die datum wordt bij lange na niet gehaald. De PvdA wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels, wist dat al een jaar, maar liet onlangs pas weten dat het Stedelijk op zijn vroegst ergens in 2011 opengaat. Hans Andersson, tot vorig jaar lid van de raad van toezicht van het museum, noemt het in de Volkskrant ‘een schande voor Amsterdam, de kunstwereld en Nederland. Dat had voorkomen kunnen worden als de gemeente niet zo eigenwijs was geweest de uitvoering van de bouw in eigen hand te houden, maar ik kreeg geen poot aan de grond.’ De vertraging is te wijten aan problemen rond de klimaatbeheersing in het gebouw: voor de schilderijen is dag en nacht een constante temperatuur van 21 graden en een luchtvochtigheid van 55 procent vereist.

 

Dat schreef Gehrels onlangs in een brief aan de gemeenteraad als reden voor de vertraging. Eind 2008 verklaarde ze voor het eerst dat de geplande opening in december 2009 zou moeten verschuiven naar maart 2010, ‘of een maandje later’. Volgens Anderson wisten alle betrokkenen toen al dat dit niet haalbaar was. Hij noemt de brief van Gehrels ‘een politieke brief, zo vlak voor de verkiezingen.’ Alsof nu pas blijkt dat het klimaatverhaal zo ingewikkeld is en daarom veel tijd kost, aldus Andersson: ‘iedereen die kennis van zaken heeft, weet dat.’ De wethouder ontkent dat ze informatie heeft achtergehouden. Ze deelt de frustratie met Andersson: ‘We willen allemaal dat het Stedelijk weer opengaat. Daar werken we dag en nacht aan.’

 

Op de plek van de voormalige museumtuin komt een grote witte badkuip als hoofdingang. De verbouwing kostte de gemeente een slordige 100 miljoen euro. Het Stedelijk kon tijdens de verbouwing een tijd terecht in het Post CS-gebouw, totdat dit ook werd verbouwd. Ook het Van Gogh Museum toonde tijdelijk werk uit het Stedelijk. Om de Amsterdammers niet onnodig lang te laten wachten op ‘hun’ Stedelijk, gaat de ‘oudbouw’ op 12 mei open. Dat deel is inmiddels klaar, al zal de klimaatbeheersing dan nog niet optimaal zijn. Om die reden blijven de topstukken tot de opening van het hele museum in de depots. Volgens het Centraal Bureau Bouwtoezicht voldoet het verbouwde museum nu al beter dan het gebouw dat in 2003 haar deuren sloot. Ook twee andere grote musea halen de geplande einddata van verbouwingen bij lange na niet. Het Rijksmuseum is sinds 2003 dicht en gaat op zijn vroegst in 2013 open; het Scheepvaartmuseum opent pas weer haar deuren in 2011.

Lees ook:Bouw Stedelijk Museum stilgelegd
Lees ook:Nieuwbouw Stedelijk Museum Amsterdam krijgt vorm
Lees ook:Amsterdammers hebben hun Stedelijk Museum terug
Lees ook:Stedelijk Amsterdam voorlopig niet open
Lees ook:Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw dicht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stedelijk Museum zoveelste bouwschandaal Amsterdam

  1. jan langedijk

    Ik was op 29 december 2010 in het SM. Omdat er verder niets ( alle zalen leeg, een paar losstaande bankjes tegen de wanden die hun sporen daar al achter lieten) te zien was in het museum richtte mijn aandacht zich op de wanden, vloeren en plafonds.
    Ik ben geschokt door de miserabele afwerking van het gerenoveerde Stedelijk Museum. Na de renovatie van het monumentale pand verwachtte ik mijn SM in volle glorie aan te treffen, met prachtig stucwerk, gelikt schilderwerk en mooie vloeren.
    Niks strak stucwerk, de voorzetwanden waren lelijk gesaust. In iedere ruimte waren in de voorzetwanden op amateuristische wijze deurtjes aangebracht die de techniek aan het oog moesten onttrekken.
    De plafonds in de benedenzalen bestonden deels uit systeemplafonds van een formaat dat niet aansloot bij de maatvoering van de rest van het plafond. De platen van de plafonds sluiten niet aan op de hangframes en vertonen kieren. Een gruwel.
    De parketvloer toonde overal spleten en zelfs scheuren in het hout waar de lijm van de verbinding sterker was dan het hout zelf. De oude visgraatparketvloer vertoonde ook gebreken, maar gaf het geheel geen armoedige uitstraling.
    De van oudsher blankhouten doorgangen tussen de zalen waren met rollers van een verflaag voorzien, waarbij het jammer was dat de viscositeit van de verf niet was afgestemd op de gebruikte rollers. Het sinaasappeleffect van de verf geeft het geheel al een behoorlijk uitgewoond effect. Het smeedwerk van de balustrade bovenin het trappenhuis is met de witkwast volgeklodderd. Na een renovatie van 6 jaar had ik gedacht dat deze elementen wel gestraald zouden zijn en daarna vakkundig geschilderd.
    Dit allemaal is niet zo erg als je als museum de boel dan maar vol trapt met kunst waardoor de aandacht zich niet richt op de mishandeling van het pand.
    Er werd aan argeloze bezoekers € 10,00 gevraagd voor entree. En misschien was dat nog wel het meest gênante van dit verhaal.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>