Poaskearls en vlögeln in Ootmarsum

Twente kent eigen gebruiken, zoals het midwinterhoornblazen en de paasvuren. Exclusief Twents zijn ze niet: het gebeurt ook eldersd in  Oosten -en Noord Nederland. Een gebruik, dat enkel en alleen hier voorkomt, is het vlögeln in Ootmarsum, een eeuwenoud stadje vlakbij de Duitse grens (2014: klik hier). Sommige kronieken noemen Ootmarsum al in 126 na Christus; rond 770 verrees er een van de eerste kerkjes in Twente. In dit katholieke dorp wordt Pasen uitbundig gevierd, waarbij acht mannen, ‘Poaskearls’, een hoofdrol spelen. Zij maken tijdens de paasdagen een rondgang door het dorp en brengen heil en zegen van huis tot huis. De inwoners lopen hand in hand in een lange sliert achter ze aan door het stadje (en door café’s) en zingen afwisselend twee paasliederen.

Dit ‘vlögeln’ bestaat al eeuwen: mogelijk stamt het van een middeleeuwse processie van geestelijken. Sluitend bewijs is er niet, maar de oorsprong kan ook bij de Germanen liggen: zij trokken vanaf een gewijde plaats naar hun dorp en brachten daar heil en zegen. De hele gemeenschap deed mee en trok achter elkaar lopend door de huizen. De Poaskerls zijn jonge mannen, gekleed in lange regenjas en gleufhoed. Om voor de erebaan in aanmerking te komen, moeten ze jong, ongetrouwd, geboren en getogen in Ootmarsum en rooms-katholiek zijn. De oudste twee haken af na Pasen en het jaar daarop zoeken de overgebleven zes er twee nieuwe bij.

Op paaszaterdag geeft het achttal leiding aan het sprokkelen van hout voor het paasvuur. Op Eerste paasdag verzamelen de Paoskerls zich om 8.30 uur voor de ‘Rondgang rond de Weme’: daar doen alleen mannen aan mee. ‘s Middags herhalen ze de rondgang. Tegen 17.00 uur gaan de acht mannen naar de paaswei aan de Almeloseweg, lopen rond het voor het paasvuur opgestapelde hout en beginnen met het vlögeln. Rond 20.30 uur wordt het paasvuur ontstoken. Op Tweede paasdag wordt het vlögeln – zonder paasvuur – herhaald.

Lees ook:Poaskearls en vlögeln in Ootmarssum: oude paasgebruiken
Lees ook:Poaskearls vlöggeln met pasen in Ootmarsum
Lees ook:Folklore tijdens Pasen: paasvuren, poaskerls en paaseieren
Lees ook:Paastradities: paaseieren, paasvuren, Poaskerls en paasstaakslepen
Lees ook:Pasen: paaseieren, paasvuren en andere tradities

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Poaskearls en vlögeln in Ootmarsum

  1. Pingback: Eropuit met Pasen 2010 | Eropuit

  2. Pingback: Paasvuren en andere tradities | Eropuit

  3. Pingback: Eropuit met Pasen 2012 | Eropuit

  4. Pingback: Paasvuren en andere tradities | Eropuit

  5. Pingback: Paasvuren, Poaskerle en andere folklore rond Pasen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>