Poaskearls en vlögeln in Ootmarssum: oude paasgebruiken

Sinds mensenheugenis wordt in Ootmarsum het zogenaamde vlöggeln beoefend (2014: klik hier). In dit eeuwenoude Twentse dorp (sommige kronieken spreken al van 126 na Christus; rond 770 verrees er een van de eerste kerkjes in Twente) wordt Pasen uitbundig gevierd door de rooms-katholieke bevolking. Acht Poaskearls spelen bij de paasgebruiken een hoofdrol. Ze maken tijdens de paasdagen hand in hand een rondgang door het dorp om huis aan huis heil en zege te brengen. De inwoners lopen hand in hand in een lange sliert achter de Poaskerls aan door het stadje (en door enkele café’s) en zingen twee paasliederen. Dit heet ‘vlögeln’ en bestaat al eeuwen. Mogelijk stamt het van een middeleeuwse processie van geestelijken.

 

De Poaskerls zijn opvallende verschijningen: jonge mannen gekleed in een lange regenjas en gleufhoed op. Om voor de erebaan in aanmerking te komen, moet de man jong, ongetrouwd, geboren en getogen in Ootmarsum en rooms-katholiek zijn. Men is vier jaar lid. De oudste twee haken af na Pasen en het jaar daarop zoeken de overgebleven zes er twee nieuwe bij. Op eerste paasdag begint het vlögeln om 17.00 uur en eindigt om 20.30 uur met een paasvuur. Op tweede paasdag wordt het vlögeln – zonder paasvuur – herhaald.

Lees ook:Poaskearls en vlögeln in Ootmarsum
Lees ook:Poaskearls vlöggeln met pasen in Ootmarsum
Lees ook:Paasvuren en andere tradities
Lees ook:Paasvuren en andere tradities
Lees ook:Paasvuren, Poaskerle en andere folklore rond Pasen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Poaskearls en vlögeln in Ootmarssum: oude paasgebruiken

  1. Pingback: Paasvuren branden dit jaar slecht door de regen | Eropuit

  2. Pingback: Feesten, beurzen en festivals april 2013 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>