Keistadfeesten Amersfoort

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Amersfoort is bekend om zijn Kei, en dat is reden voor een jaarlijks feest. De Keistadfeesten vinden van vrijdag 12 tot en met zondag 14 september 2008 voor de 39e keer plaats (update 2009: klik hier). Overal in de binnenstad gonst het van de activiteiten: op de centrale winkelstraat de Langestraat staat MarktStad met honderden kramen, de KunstMarkt staat onder de Toren op het Lieve Vrouwekerkhof, Op de Hof (het tweede grote plein in de binnenstad) is het Clowntjeshof voor de kinderen te vinden, achter de Hema en bij Bar The Flame staat de Custom Show: een grote motorshow met motoren, maar ook marktkraampjes, catering en voor de kinderen een draaimolen en springkussen. Verder klinkt op meerdere plekken live muziek vanaf buitenpodia en zijn in de hele binnenstad verrassende theateracts te beleven van het KIS: het Keistad Internationaal Straattheaterfestival.

In 1661 sloot schrijver Everard Meyster een weddenschap af dat hij 400 Amersfoorters zover zou krijgen om een zwerfkei van de Leusderhei de stad in te trekken. Het stadsbestuur liet de kei na 13 jaar begraven: Amersfoorters werden al gauw gezien als domme, steenharde keientrekkers en op zo’n reputatie zat de stad niet te wachten. In 1903 kwam de kei ‘boven water’; in 1954 kreeg de kei zijn huidige plaats aan de Stadsring. In 1961 wilde de middenstad het imago van de Keistad oppoetsen: in een keienpark moesten er meer keien naar Amersfoort komen.

Sindsdien krijgt de stad ieder jaar ergens uit binnen –of buitenland een kei cadeau, zoals in 1984 uit Soestdijk met de inscriptie van prins Bernhard (die als ‘ere-keientrekker’ de kei zelf de stad mee introk). In 1972 deed het begrip ‘Keistadfeesten’ zijn intrede. Inmiddels kent de stad veel bijzondere keien, zoals de Turkse kei (1993), de gletsjerkei (1994 uit Oostenrijk/Italië), de Tsjechische kei voor DierenPark Amersfoort (1995) en de Portugese kei (2003).

 

 

Lees ook:Amersfoort viert Keistadfeesten voor het laatst
Lees ook:Openingsfeest Amersfoort 750 jaar
Lees ook:Het Verjaardagsfeest, Amersfoort 750 jaar
Lees ook:Bommelding station Amersfoort was loos alarm
Lees ook:Knallende opening Hoofdstad van de Smaak Amersfoort

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>